Hlavní navigace

Nexus Caterpillar - protihlukový specialista za 1800 Kč

17. 5. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

 

Specifikace a exteriér

 

Specifikace

Na webových stránkách výrobce se můžete dozvědět nemálo zajímavých informací o specialitách této skříně. Jelikož je zaměřena na tichý chod, tak jich většina souvisí právě se zajištěním nízké úrovně hluku při rozumné míře chlazení. Jde především o:

  • Vylepení skříně hluk pohlcujícím materiálem
  • Nohy z měkké gumy pohlcující vibrace
  • Perforace na dně skříně
  • Perforované čelo skříně
  • Osazení dvěma pomaloběžnými ventilátory na pružném uchycení

Ihned mě zarazila absence jakéhokoliv mechanismu na pohlcení vibrací od pevného disku. Výrobce nejspíše věří, že není zapotřebí.

Exteriér

Krabice se nese v elegantním duchu a zbytečně se nesnaží působit extravagantně. Uvnitř se žádné překvapení nekoná a pro ochranu slouží klasicky dva polystyrenové bloky a igelitový pytel.

První dojem ze skříně byl velmi pozitivní. Vše se nese v duchu naprosté jednoduchosti, nikde nic zbytečně nepřečnívá, design je podřízen funkčnosti a vše působí sladěným dojmem. Samozřejmě, tohle všechno je naprosto individuální záležitost a vás design tolik oslovit nemusí.

Většinu plochy čela pokrývá perforovaný plech, rozdělený do dvou částí, s otvory o průměru 1 mm. Pod ním jasně prosvítá plastová mřížka čela ve tvaru včelích pláství. Daní za vyšší pevnost čela je jejich nedokonalé provedení, kdy otvory pokrývají pouze zhruba polovinu plochy a zbytek tvoří plast. Jak můžete z fotek vidět, vrchní část má plastový držák s jehož pomocí se tato část zasouvá pod část spodní. Budete muset vynaložit relativně hodně síly, dvířka jsou napojena na pružinu, ta je pomáhá vrátit zpět na původní místo. Poté co dvířka otevřete, zjistíte, že skříň nabízí pouze tři 5,25" pozice a jednu externí 3,5" pozici, nachází se zde i tlačítko pro reset. Je to dobré řešení, protože nebudete omezeni místem vpravo či vlevo, které potřebujete u klasických dvířek.

Úplně nahoře naleznete tlačítko pro zapínání počítače a LED diody indikující zapnutí PC a aktivitu pevného disku. Svítí velmi decentně a v noci nehrozí, že vám budou v místnosti suplovat osvětlení. Jestli se tážete, kde se nachází přídavné porty, tak je to stejně jako u pozic na optické mechaniky řešeno dvířky. Po jejich otevření se vám naskytne pohled na obnažené LED diody, dva USB porty, dva audio konektory a jeden Firewire port.

Spodní část nese bílé logo společnosti.

Bočnice jsou zcela obyčejné, na pravé naleznete pouze prolis sloužící k jejímu snazšímu sundání. To se provede přesunutím dvou plastových západek, obejdete se tedy bez šroubováku. Pro dosažení vyšší pevnosti je levá bočnice napevno spojena s vrchní částí a tento celek je pak přinýtován ke kostře. Není to nejlepší řešení, přicházíte tím o možnost schovat kabeláž za plech pro základní desku.

 

Ve stejně nezajímavém duchu se nese i vrchní část skříně a přispívá tak k celkově uhlazenému vzhledu. Spodní část je o něco zajímavější, nachází se zde čtyři nohy z měkké gumy, perforace pro lepší chlazení pevných disků a dva otvory pro lepší přísun vzduchu k přednímu ventilátoru.

Při pohledu na rozložení zadní strany zjistíte, že vnitřek je oproti ATX standartu otočen o 180° a zdroj se samozřejmě tím pádem nachází vespod skříně. Naleznete zde klasicky pozice pro I/O shield, sedm rozšiřujících karet a jeden 12cm ventilátor.

Výrobce

Nexus

Model

Caterpillar/Version1

Materiál

0,6 mm SECC ocel

Barva

Černá

Velikost základní desky

ATX, micro ATX

Prosklená bočnice

Ne

Zdroj

Ne, pozice vespod skříně

Volné pozice 3,5" interní

4

Volné pozice 3,5" externí

1

Volné pozice 5,25"" externí

3

Počet rozšiřujících slotů

7

Tlačítka na čelním panelu

Power, reset

Porty na čelním panelu

2× USB, 2× audio 1× Firewire

Pozice pro větráky

2× 12 cm

Osazené větráky

2× 12cm

Teploměr

Ne

Řízení otáček

Ne

Prachový filtr

Ne

LED

Zapnuto, pevný disk

Odhlučnění

Ano

Hmotnost

8,4 kg

Rozměry

437 × 197 × 529 mm

Cena

1800 Kč

Vnitřní prostor a instalace komponent

 

Vnitřní prostor

Po otevření na nevšední pravé straně se vám odhalí pohled na nezvyklé uspořádání interiéru. V první řadě jde o obrácenou montáž základní desky. Má to svojí logiku, jak dozajista víte, teplo stoupá vzhůru a přídavné karty mají čipy na spodní straně desky plošných spojů, což je trochu nelogické. Díky tomuto rozvržení bude teplo hlavně z grafické karty moci lépe stoupat vzhůru. Škoda jen, že to není dotaženo dál a na vrchní straně nenajdete žádné otvory pro odvod tepla.

Další výhodou otočené základní desky je vytvoření lepšího toku vzduchu. Nasávací ventilátor, ventilátor na chladiči procesoru i vysávací ventilátor jsou zhruba v jedné rovině a dochází tak k efektivnější výměně chladícího média. Zdroj se v tomto případě umisťuje ventilátorem vzhůru a pomáhá tím odvodu tepla ze skříně. Nejspíše díky dobrému proudu vzduchu ve spodní části bylo přistoupeno k umístění klece pro čtyři pevné disky na dno skříně. Bohužel si myslím, že toto je nejslabší místo celého výrobku. Klec je ke kostře připojená napevno a chybí jí jakýkoliv mechanismus na potlačení vibrací pevného disku. Můžete mít i problém s vedením kabelů, pokud osadíte všechny pozice.

S odhlučněním to výrobce myslel opravdu vážně, téměř na všech volných plochách se nachází hluk absorbující materiál. Jde o speciální molitan s výstupky, které mají napomoci snížení hlučnosti. Kromě toho pomáhá i zpevnit celou skříň, takže ta je i přes tloušťku plechů 0,6 mm je vcelku pevná. S hlučností souvisí i ventilátory a jejich mřížky. Z výroby osazená dvojice ventilátorů je velmi tichá. Oba se otáčí rychlostí 1000 ot./min. a nabízí jak připojení na základní desku, tak i přímo na zdroj přes průchozí 4-pinový konektor. Myšleno bylo i na detaily a ventilátory jsou uchyceny pomocí gumových držáků. Ty vám pomohou odizolovat vibrace ventilátorů od kostry skříně. Mřížky sice nemají perforace ve tvaru včelích pláství, jak je dnes v módě, ale jsou taktéž dobře řešené.

 

Nemusí vás však potěšit absence jakékoliv snahy o cable management. Malý náznak je pouze u uchycení kabelů jdoucích z přídavných konektorů. Jak již bylo zmíněno výše, dvířka drží na pružině. Po sejmutí čela zjistíte, že je snadno odpojitelná a je tedy na vás, jaké řešení vám bude více vyhovovat.

Instalace komponent

Šroubovák budete u této skříně potřebovat prakticky na všechno s výjimkou přídavných karet. Mechanismus funguje dobře a spolehlivě, ovšem jen do doby, kdy se rozhodnete nainstalovat grafickou kartu zabírající dvě pozice. Je to zkrátka nemožné, a jelikož je mechanismus napevno přinýtovaný ke kostře, neuspějete ani s jeho odmontováním a přichycením karty šroubky. Pro testovací účely jsem musel z karty sundat zadní plech a se skřípajícími zuby sledovat, jak karta a PCI-e slot na desce trpí. Dalším problémem bylo jak rozumné uspořádání kabeláže. Tradiční schování kabelů za plech základní desky zde bylo nepoužitelné, použití zdroje s modulární kabeláží proto považuji za nutnost. Klec na pevné disky je sice dobře umístěná do proudu vzduchu, ovšem opět narazíte na problém s kabeláží, bel zalomených e-SATA konektorů se bohužel neobejdete. Na instalaci komponent neshledávám nic pozitivního a leckterá levnější skříň si s komponenty poradí lépe.

Testovací metodika, teplotní testy, verdikt

 

Testovací metodika

Pro měření teplot jsem používal program OCCT a volil jsem jej hlavně kvůli jeho pěkným přehledným výstupům. Pro zátěž jsem se nakonec rozhodl použít test procesoru z výše zmíněného programu, pro zatížení grafické karty rotující chlupatou kostku v ATITool. Pevný disk dostal za úkol zkopírovat celou složku Program Files. Tato zátěž se zapíná po desetiminutovém „prohřátí" počítače, test beží patnáct minut a poté se čtyři minuty nechá bez zátěže, kdy jsou odečteny hodnoty v idle.

Byla provedena dvě měření. První s outtake ventilátorem, ve druhém mu pomáhal intake ventilátor. Ventilátor na CPU se točil vždy 1000ot./min.

Testovací sestava je následující:

Základní deska

Gigabyte GA-EP45-DS3R

Paměť

2× 1 GB OCZ Reaper DDR2-1066

Grafická karta

XFX GeForce 8800 Ultra Extreme

Procesor

Intel Core 2 Duo E6750

Pevný disk

Western Digital Caviar SE16 WD3200AAKS

Přídavné ventilátory

-

Chladič procesoru

Arctic Cooling Freezer Xtreme

Zdroj

Enermax Modu82+ 525 W

Výsledky testů

Teploty v zátěži jsou u této skříně vcelku vysoké. Svůj díl na tom má odhlučnění, to totiž působí nejen jako zvukový, ale i jako tepelný izolant. Největší problém vidím v chlazení grafické karty, na vině zde byl i typ použité karty s velkým odpadním teplem. Skříni by ale moc pomohl jeden výdech na vrchní části, momentálně se tam hromadí teplý vzduch, který karta následně nasává.

idle

load

Vyšší teploty jsou každopádně vyváženy tichem. Při nastavení všech ventilátorů na 1000 ot./min. a ponechání grafické karty v režii jejího BIOSu je počítač prakticky neslyšný. Svůj kus práce odvedl odhlučňovací materiál, při otevřené bočnici je hluk znatelně vyšší, než při uzavřené. Po zatížení obzvláště grafické karty je zvukový projev znatelnější, ale stále tlumený. Díky použití pevného disku s jednou plotnou skříň ani nerezonovala. Otázkou je, co se stane u více vibrujících pevných disků - i když tento redakční WD3200AAKS máme pro testy skříní vybrán právě pro jeho velmi citelné vibrování.

Verdikt

Skříň na mě působila všelijak. Pěkný vzhled, vylepení odhlučňovacím materiálem, dodané ventilátory, to jsou věci, které se povedly. Na druhé straně nesmyslné použití nýtů, nejspíše z důvodu omezení vibrací a klec na pevné disky s absencí i pouhého náznaku snahy o eliminaci vibrací, je minimálně diskutabilní. Výrobek není určený pro herní PC, ale spíše jako domeček pro méně hřející komponenty, umím si představit, že při jejich vhodné volbě lze v této skříni postavit opravdu tiché PC.

Caterpillar

Nexus Caterpillar (Version 1)

+ odhlučnění
+ dobře provedené perforace
+ vzhled
+ dodané tiché ventilátory
+ decentní vzhled

- možnosti vedení kabeláže
- připevnění bočnice nýty
- klec na pevné disky
- ne zcela povedený tepelný design

MMF24

Za zapůjčení skříně Nexus Caterpillar děkujeme společnosti ABACUS Computer.