Hlavní navigace

NexusImage: Elegantní prohlížeč obrázků

16. 8. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vestavěný prohlížeč obrázků ve Windows vždy dobře posloužil, pokud ale člověk chtěl víc, musel si najít alternativu. Takový IrfanView ale potěší spíše hardcore jedince, kteří tvrdí, že se bez půl milionu funkcí neobejdou. Co ale když se nechcete nechat zahltit tunami funkcí? Prohlížeč obrázků v sadě Windows Live vám moc nepomůže, přestože nabízí vyváženou sadu funkcí a decentní vzhled. Navíc už v nejnovější verzi nepodporuje Windows XP. Zajímavé pojetí lehkého a hezkého prohlížeče ukazuje Google v Picase. Spolu s ní se vám do počítače nainstaluje samostatně fungující aplikace.

Když pak v Průzkumníku otevřete obrázek, nespouští se celá katalogizační Picasa, ale jen ten samostatný prohlížeč. Program startuje v celoobrazovkovém režimu. Obrázek vyplní část obrazovky a zbytek překrývá průhledná šedá barva, aby vás plocha v pozadí tolik nerušila. A ve spodní části obrazovky se ukazují náhledy všech snímků ve složce. Efektní prohlížeč je navíc opravdu rychlý a na slabších sestavách nestartuje nepřiměřeně dlouho (což ze nedá říct o Windows Live Fotogalerii). Jenže instalovat celou Picasu kvůli dalšímu programu, se asi nebude chtít každému.

Jednoduše elegantní

I v tomto případě existuje jistá alternativa, tak jako ke každému programu ve Windows. NexusImage si od Picasy půjčuje hodně. Obrázek se rovněž vždy otevře ve středu obrazovky a zbytek plochy zakrývá šeď. To působí elegantním dojmem. Prohlížeč ale nehraje pouze na dobrý první dojem a pár zajímavých funkcí bychom v něm našli. Obrázek ještě ohraničuje na spodní straně stavový řádek a na vrchu záhlaví, stejně jako u běžného okna. Dole vás program informuje o aktuálním stavu přiblížení a o celkovém počtu grafických souborů ve složce. Hořejší část patří popisu snímku. Vypsaných vlastností je málo, vlastně jen rozlišení a velikost, jíž ukusuje z disku.

Vedle okna se snímkem si pro sebe pravou stranu obrazovky zabírá postranní panel. Tam se načítají náhledy na další obrázky. Na ovládání by bylo potřeba ještě malinko zapracovat. K velké škodě nelze procházet snímky pomocí šipek, klávesnice naštěstí úplně opomenutá není. Obrázky se řadí ve vertikální rovině, takže by směrové klávesy doprava a doleva opravdu nedávaly smysl, šipky nahoru a dolů už ano. Místo nich ale autor přiřadil tuto funkci méně tradičním Page Up a Page Down. Jim se nedá nic moc vytknout, musíte si nicméně zvyknout, pokud jste byli zvyklí právě na šipky.

Patříte-li k lidem, kteří všechno dělají myší a s klávesnicí se moc nekamarádí, nebudete o nic ochuzeni. Kolečkem myši se galerií prochází stejně dobře jako přes klávesnici. Drobných nedostatků si přesto dříve či později všimnete. Když vyberete z postranního panelu jiný obraz běžným klepnutím myši, kolečko přestane pracovat do doby, než klepnutím na obrázek ve středu obrazovky přenesete zaměření zpět na prohlížeč, protože pouze odtud program od kolečka přijímá příkazy. V popsané situaci přitom klávesnice funguje spolehlivě a bez zaváhání.

Klávesnicí se ovládá nejlíp

Úroveň ztmavení obrazovky si můžete nastavit. Jakmile klepnete na pozadí, ztmavení zmizí a vrátí se až po navrácení do NexusImage. Pokud k zavírání prohlížeče nechcete používat klávesu Escape, budete ovládací prvky místy doslova nenávidět. Klasická tlačítka pro minimalizaci, maximalizaci a zavření okna tu samozřejmě jsou, dokonce je najdete na správném místě v záhlaví. Záhlaví okna se nachází pokaždé o kus jinde (záleží na rozměrech obrázku) a u aplikací v celoobrazovkovém režimu zkrátka předpokládáte, že myší najedete do pravého horního rohu obrazovky a křížkem program ukončíte. Tady musíte myší jezdit různě po celém monitoru a situaci vůbec neulehčují skoro neviditelná tlačítka. V černém záhlaví se tři šedé tečky docela ztrácejí a těžko se hledají. V tomto případě jde elegance na úkor ovladatelnosti, a proto také na obtíž.

Klávesnicí se NexusImage ovládá ve výsledku o něco lépe. Pomáhají k tomu mnohé zkratky, které si vyjmenovávat nebudeme. Měnit je nemůžete, naštěstí při vývoji programu někdo uvažovat a nastavil je velmi rozumně. Mezerníkem se pustíte do psaní popisku. Popisky se ukládají jako skryté soubory do stejné složky, v níž se nachází obrázek. Čili při přesunu celé fotogalerie z disku na disk o popis snímků nepřijdete. Program vyhlazuje hrany, při větším přiblížení se vám proto bude zdát obrázek jemnější než by měl správně být. To platí i pro kousky v nízkém rozlišení. Pokud vám něco říká pojem „informace exif“, program vám je vypíše. Jinak se touto funkcí nemusíte vůbec zabývat.

Přímo z programu obrázek snadno nastavíte jako pozadí plochy. Nechá vás vybrat, zda se má snímek roztáhnout, nebo vycentrovat.

Zhruba tolik toho NexusImage umí. Rozhodně ho vyzkoušejte, pokud se vyloženě neštítíte občasnou výpomocí klávesnice (třeba při zavírání programu). Jinak jde o sympatický a rychlý prohlížeč obrázků, který se za každých okolností hýbe svižně a vypadá zatraceně dobře. Nemusí se ani instalovat, pouze jej rozbalíte do libovolné složky. S tím se pojí fakt, že musíte pak v programu ručně nastavit asociaci s grafickými formáty. Jejich seznam by mohl být trochu delší.

CS24

NexusImage: xiles.net
Jazyk: Angličtina
Podporované systémy: Windows XP – 7