Hlavní navigace

Nezálohujte na SSD. Při vyšších teplotách můžete přijít o data

20. 7. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úložiště SSD dnes již nalezneme v poměrně hojném počtu notebooků. Stále se jedná o dražší hardware, ale cena je jednoduše vyvážena lepšími provozními vlastnostmi – rychlostí a nižší spotřebou elektrické energie.

Protože však jde o zcela jinou technologii než u klasických rotujících pevných disků, musíme počítat i s celou řadou odlišných nedostatků. Třeba u operačního systému bude rychlost asi tím hlavním faktorem, ale už ne tak u „opravdových“ dat.

Externí SSD – ilustrační obrázek
Externí SSD – ilustrační obrázek

Solid-state jednotky běžně používané v MacBoocích jsou např. dimenzovány jen na dva roky bezpečného uchování informací, a to za ideální teploty. Pakliže svému disku včas nedopřejete elektřinu, náboj některých paměťových buněk se jednoduše odebere na věčnost.

Obecně platí, že s každými pěti stupni Celsia klesá doba uchování o polovinu. Přesná čísla ovšem nezávisí jen na teplotě, ale i na konkrétním disku. Když tedy SSD vystavíte tu a tam teplotě kolem 30 stupňů, dva roky mohou zůstat jen teorií. Podobný handicap se ovšem týká i flash disků. Nechcete-li o svá data přijít, do „šuplíku“ radši preventivně uložte běžný magnetický disk.

Zdroj: ZDNet