Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Nezapomeňte, že za měsíc skončí podpora Windows Vista. Kdo ji ještě používá, měl by rychle upgradovat. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 18. 3. 2017 8:30

    Marek S

    Ohrazuji se proti "novinářskému" (a to jsem mu ještě hodně přidal:-)) stylu pana Petra Urbana. Už jsem na cnews přečetl vícero jeho článků a připadá mi, jako nějaký "zakuklený" agent Microsoftu, který vytváří mylný dojem (i nadpisy svých článků), že když hnedka neupgradujete na Windows10 nebo vypnete funkci Windows Update, či vám přestanou docházet aktualizace, že dojde k nějaké závažné bezpečnostní katastrofě.
    Já osobně již několik let používám různá PC, se staršímy Windows než je Vista i novějšímy. Všechny PC jsou připojeny na internet, většinou používám k surfování a kancelářským pracím, a upgraduju je tak maximálně 2x do roka (automatický update Windows mají vypnutý) a jednou za čas je proskenuju (Eset, MBA) a zatím jsem nezaznamenal žádnou virovou nebo malware infekci. Ono je to o dodržování základních bezpečnostních zásad. Když je problém mezi klávesnicí a židlí, sebelepší antivir či záplatovaný systém nepomůžou (tzv. tu havěť si většinou dostávají uživatelé do PC sami, když na něco bez rozmyslu kliknou, spustí a mají k tomu administrátorská práva). A to nemluvím o tom, že při vypnutí Windows Update jsem byl ušetřen dementních a neustále vnucovacích hlášek typu "měl byste přejít na Windows10". Co já vím, tak tyto hlášky lidi z mého okolí dost otravovaly, a co horšího, když to odklikli, tak se jim někdy stávalo, že jim po instalaci nefungovaly třeba síťové nebo grafické karty, protože ty prostě pro ten konkrétní hardware nebyly ve Windows10 k dispozici. Už před lety jsem tušil, že Microsoft bude funkci Windows Update zneužívat k vnucování vlastního software, nechtěné reklamy, a bohužel se to jen potvrzuje (nemluvě o několika případech, kdy Microsoft záplatou způsobil nefunkčnost Windows na určitých hardwarových kombinacích:-)).
    Takže když si přečtu třeba takovýto článek pana Urbana, měl bych (jako BFÚ - běžný Franta uživatel) nabýt dojmu, že mi ten notebook s Widows Vista přestane nějak fungovat nebo se snad stane obětí nějakého hackerského útoku? Myslím že ne. Soudobí hackeři se většinou soustředí na nejrozšířenější verze OS, takže si Windows Vista ani nemá smysl nijak oficiálně upgradovat, a tudíž bych ho bez obav provozoval dál. Minimálně do té doby, než klekne ten notebook, na kterém běží:-). Rozhodně nejsem "hysterický" zastánce hned si kupovat nový hardware i software (včetně OS), když ten stávající ještě slouží a jsem jen "uměle" nucen do koupě novějších, aby z toho někdo měl, za každou cenu, kšeft;-).

    PS: A ten článek o funkčnosti Skylake a Keby Lake na starších Windows je dalším PR článkem pro Intel a Microsoft pane Urbane?:-))