Hlavní navigace

nForce 790i v podání Gigabyte

28. 2. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Včera jsem věnoval pár řádků textu zprávě, že vydání GeForce 9800GX2 bude o týden odloženo. Dvoučipová grafická karta ale není jediné dítko Nvidie, které se potýká se zpožděními - oproti původnímu plánu zaostává také vydání nového high-endového čipsetu pro platformu Intel, nForce 790i SLI; podle některých bylo vydání GeForce odloženo právě proto, aby mohla Nvidia vydat celou platformu naráz. Zkraťme si nyní čekání a podívejme se na fotografie základní desky Gigabyte GA-790SLI-DQ6.

Deska podporuje nejnovější procesory Intelu, včetně 45nm čtyřjader, se kterými měla minulá generace nForce problémy. Oficiálně je podporována 1600MHz FSB a pro radost ze synchronního provozu také 1600MHz DDR3.

nForce 790i už nepoužívá můstek nForce 200, jde tedy o klasickou čipovou sadu skládající se z northbridge a southbridge. nForce 790i podporuje Tri-SLI nativně a všechny tři modré PEG sloty mají tedy skutečně zapojených všech 16 linek. Čtvrtý, oranžový slot, přidal Gigabyte z vlastní vůle a na něj pravděpodobně zbyly jen 4 linky.

Chvílemi mám dojem, že výrobci se předhánějí, kdo nabídne bohatší výbavu, bez ohledu na to, zdali ji někdo využije. Pohled na zadní panel GA-790SLI-DQ6 je přesně taková chvíle. Vedle šesti USB portů zde najdeme po dvou FireWire, Ethernet a eSATA portech. Přímo na základní desce je přitom SATA konektorů dalších šest a nechybí ani IDE port.

CS24

Na začátku jsem přetlumočil spekulaci, že Nvidia chce vydat nForce 790i současně s GeForce 9800GX2, což by znamenalo 18. března/marce, TechConnect Magazine ale odhaduje vydání tohoto motherboardu až na počátek druhé čtvrtiny roku, tedy duben/apríl.

Zdroj: TechConnect Magazine

Autor článku