Hlavní navigace

nForce 9 pro Phenomy je tu

29. 3. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Co se týče prodeje nForce čipsetů pod procesory Intel, Nvidia na tom není zrovna růžově. U AMD jde ale vše hladce, a tak Nvidia uvádí devátou řadu nForce čipsetů pod pestrý výběr všech AMD procesorů. V podstatě jde ale o už dříve uvedenou (a možná trochu neprávem přehlíženou) čipovou sadu nForce 780a, tentokrát ale s oficiální podporou AM3. A co si budeme povídat, dnešní doba, v níž má AMD zase i procesory pro náročné hráče, je pro (znovu)uvedení čipsetu s SLI vhodnější.

nForce 980a SLI - referenční deska

nForce 980a SLI si rozumí s paticemi AM2, AM2+ i AM3 a podporuje jak paměti DDR2, tak pomalu se rozmáhající DDR3. Osadit můžete libovolný Athlon, Phenom, či Phenom II. Co se slotů týče, desky mohou obsazeny různými kombinacemi. Na deskách můžete najít teoreticky až pět PCI, tři PCIe ×1, čtyři PCIe ×8, dva PCIe ×16 a další variace, vše standardu PCI Express 2.0. PEG sloty jsou až tři. Samozřejmostí je tedy podpora prakticky plnohodnotného 3-way SLI, Quad-SLI se dvěma dvoučipovými GeForce také není problém.

Zvuk je realizován přes Azalia HDA zvukový kodek, desky mohou mít až dva konektory 1Gb/s Ethernetu, šest SATA/300 a jeden IDE konektor nejsou ničím neočekávaným.

Chloubou čipsetu je integrovaná grafická karta GeForce 8300 s výstupy D-Sub, RGB, DVI, či HDMI a s podporou DirectX 10, Purevideo HD, Hybrid Power a GeForce Boost.

nForce 980a SLI - referenční deska

Referenční návrh Nvidie, jak by deska s čipsetem nForce 980a SLI mohla vypadat, naznačuje směřování do nejvyšší třídy. Krásné barvy, výborné parametry, leč pár nedostatků by se našlo. Nejelegantněji není řešeno hlavně chlazení čipsetu, nForce 980a SLI je společně s nForce 200 čipem chlazen aktivně malým větráčkem na pasivu z eloxovaného hliníku. To asi nebude úplně tiché řešení, výrobci jako Asus, Gigabyte, MSI, DFI a další si snad poradí lépe.

I/O panel

CS24

nForce 980a SLI je zajímavou alternativou k čipsetům AMD a jde skutečně o čipset mnoha možností. S IGP GeForce 8300 s HDMI je použitelný pro HTPC, podpora 3-way SLI z něj zase dělá highend pro ty nejnáročnější. První zpracování různých výrobců na sebe jistě nenechají dlouho čekat.

Zdroj: techPowerUp! News

Autor článku