Hlavní navigace

Nikon, SanDisk a Sony pracují na paměťové kartě s rychlostí 500 MB/s

1. 12. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tři významní výrobci pracují na specifikacích nové generace paměťovek. CompactFlash Association jejich návrh přijala a v budoucnu by se rychlejší formát mohl uchytit u profi kamer a zrcadlovek využívající karty typu CF. Počítá se s rychlejšími NAND čipy, ale hlavně bude paralelní přenos nahrazen sériovým rozhraním PCI Express. To znamená přechod z maxima 167 MB/s (aktuální standard CF 6.0) na propustnost až 500 MB/s. Bude rovněž rychlejší než rozhraní CFast, které využívá SATA (375 MB/s).

K čemu bude taková propustnost dobrá? Pro vysoké rozlišení v RAWu včetně sériového snímání několika snímků za vteřinu a také Full HD video s nižší kompresí, případně 3D. Rychlosti porostou ruku v ruce i s kapacitou, ale zároveň by měla být zachována nízká energetická náročnost.

Zatím není jasné, kdy se nová technologie objeví na trhu. Bude se čekat hlavně na nižší ceny NAND pamětí, jejich další miniaturizaci a hlavně udržení kroku s další elektronikou. Obrazové procesory a další obvody současných kamer a foťáků by takovou rychlost ještě nedokázaly využít. Ale za takové dva tři roky by se nové karty formátu CompactFlash objevit mohly.

Zdroj: DPReview

Byl pro vás článek přínosný?