Hlavní navigace

Nintendo po 100 milionech prodaných kusů zařízlo výrobu veleúspěšného Wii

22. 10. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Hardcore hráči sice na konzole od Nintenda tolik neslyší a v obývacích pokojích těchto pařanů vládne buď PS3, nebo Xbox 360, ale Nintendo se svojí jinak pojatou konzolí dokázalo úspěšně penetrovat dosud neobsazený trh. U příležitostných hráčů zaznamenalo Wii velký úspěch a dodnes se ho prodalo přes 100 milionů kusů. Což ho řadí k nejúspěšnějším konzolím všech dob.

Nepřekoná tak ale např. první ani druhý PlayStation. Ti prodali 102,5 a 155 milionů kusů po celém světě. Herní konzole byla na trh uvedena v roce 2006. Tehdy vyšla i PS3, která ale dodnes prodala „pouze“ kolem 80 milionů kusů. V podstatě totéž platí i pro o rok starší Xbox 360. Sedmá generace videoherního hardwaru patřila jednoznačně Nintendu. Těžší to bude mít nástupce s názvem Wii U.

 

Ten se neprodává podle očekávání a Nintendo již muselo přistoupit ke zlevnění zařízení. Zhruba čtyři miliony během prvního půl roku zaostávají za čísly, které vygenerovalo Wii. Na ukončením výroby netřeba lamentovat, neboť nové Wii U zachovává kompatibilitu se svým předchůdcem a opět se jedná o spíše levnější zařízení.

Jiná situace panovala u PS2. Tato konzole byla po uvolnění nástupce prodávána mnohem déle v méně rozvinutých zemích jako cenově dostupnější možnost. Na západě se mezitím objevila PS3 a prodeje obou přístrojů se dlouho překrývaly. Výroba dvojky byla vlastně definitivně ukončena až v lednu letošního roku. Když ale srovnáte dobu životnosti (čtěte dobu na trhu) Wii s PS2, zjistíte, že se Wii prodávalo rychleji.

MMF24

Končí výroba Wii

via Neowin