Hlavní navigace

Nintendu se daří. Switch už v prodejích překonal Xbox One

Sdílet

Nintendo spolu s vyhlášením finančních výsledků za poslední čtvrtletí aktualizovalo tabulku prodejů her a konzolí. Hybridní Switch již poskočil na 52,5 milionu prodaných konzolí a 310,7 milionu her. V historických tabulkách pak Switch přeskočil SNES (49,1 milionu kusů) z vlastní stáje a podle analýzy VGChartz také konkurenční Xbox One (46,5 milionu). Microsoft již bohužel nezveřejňuje přesná čísla, takže v jeho případě jde jen o odhad.

Dle dřívějších zvyků by se Switch měl nacházet zhruba v polovině životního cyklu. Příští měsíc to budou tři roky od jeho vydání, nástupce je tedy teoreticky další tři roky daleko. Prezident Nintenda Šuntaro Furukawa nicméně v konferenčním hovoru řekl, že Switch tady s námi bude déle. Zároveň uvedl, že firmu nijak citelně neohrozí letošní nástup PlayStationu 5 ani Xboxu One X a že Nintendo na letošek nechystá žádný nový hardware. Spekuluje se totiž o výkonnějším modelu Pro.

Osobně bych jeho slova ale příliš vážně nebral. Že se nechystá žádná nová konzole, totiž firma tvrdila i loni. V létě přitom představila novou revizi velkého Switche a k tomu pak ještě menší model Switch Lite. Pokud má platforma před sebou ještě několik let života, bylo by netaktické dopředu přiznat, že za půl roku dorazí nový model. To by totiž ohrozilo prodeje stávajících verzí.

Nášup nových her

Platforma Nintenda každopádně vypadá velmi zdravě a japonskou společnost musí těšit i přízeň herních studií třetích stran. Kromě malých nezávislých vývojářů se Switchi věnují i giganti jako EA, Ubisoft nebo Bethesda. Věrnost zapřísáhli už i polští CD Project Red, kteří na Switch nechali portovat Zaklínače 3 a čerstvě i Thronebreaker: The Witcher Tales. Hry třetích stran ale budou co do objemu prodejů vždy v menšině. Mezi 10 nejprodávanějšími tituly pro Switch je všech 10 přímo od Nintenda či Game Freaku, jeho Pokémoni jsou exkluzivně dostupní jen na Nintendu.

KL24

Prodeje jsou přitom neskutečné. Luigi's Mansion 3 startoval na 31. října 2019 a do konce roku se prodalo 5,4 milionu kusů. Brácha Maria tak dokázal, že i sólo dokáže být velkým tahákem. Žebříčky ale drtí duo Pokémon Sword/Shield, kterého se od 15. listopadu do 31. prosince prodalo 16,1 milionu kusů. Za měsíc a půl se tento titul stal pátým nejúspěšnějším pro Switch. Do druhého Super Smash Bros. Ultimate (17,7 milionu) mu přitom chybí jen kousek. Na prvním místě je Mario Kart 8 Deluxe s 23 miliony kopiemi.

Zdroj: Nintendo

Byl pro vás článek přínosný?