Hlavní navigace

Nizozemsko bude druhou zemí světa, která přijme síťovou neutralitu

23. 6. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Země tulipánů bude zřejmě dalším státem, který se nenechá buzerovat od poskytovatelů internetových připojení. Zákon o síťové neutralitě loni poprvé přijala Chile, včera tento návrh schválila dolní komora nizozemského parlamentu a očekává se, že bez problémů projde i senátem.

O co jde? Síťová neutralita je jakási sada ustanovení, že ISP (internetoví provideři) budou se všemi průchozími daty zacházet stejně. To znamená, že nebude blokovat, zpoplatňovat nebo jinak omezovat některé porty síťového provozu, nebudou omezovat spojení do cizích sítí nebo s dalšími uživateli.

Jedná se o velmi kontroverzní zákon, protože představy operátorů se jen těžko střetávají s představami veřejnosti. Operátoři tvrdí, že „přiškrcení provozu“ znamená nižší náklady a tím mohou směřovat více investic do rozvoje infrastruktury. Zastánci neutrality zase reagují, že omezování internetu brzdí rozvoj služeb.

EU zatím síťovou neutralitu nechce

Například Evropská unie síťové neutralitě stále nevěří. Neelie Kroesová (viceprezidentka pro digitální agendu) tvrdí, že síťová neutralita je regulace a regulovat není potřeba, protože v tomto odvětví rozhodne trh sám. Pokud vás tedy jeden operátor blokuje, můžete přejít jinde. Když to udělá více lidí, daný ISP zkrachuje a spravedlnosti bude učiněno zadost i bez zásahu státu nebo EU. Případné větší spory může rozhodnout úřad pro ochranu hospodářské soutěže. To jistě není hloupý názor, ale jsou země (typicky Francie), kde internetový provoz blokovali/blokují všichni mobilní operátoři a jaksi není kam přejít.

Pokud se zákon o síťové neutralitě přijme, už nehrozí, že by třeba mobilní operátoři blokovali v rámci datových přenosů protokol Skypu nebo jiných VoIP, aby tak náhodou nepřicházeli o vlastní zisky z hlasových přenosů. Nebo nebudou blokovat P2P sítě, ať už z důvodu omezení pirátství nebo odlehčení sítě. Důležité je, že si to nesmíme plést s limity FUP, ty jsou stále povoleny.

To, že se Nizozemsko zřejmě stane teprve druhou zemí, která podobná opatření přijala, jak ukazuje, jaké kde převládají zájmy.

MMF24

Vy byste si síťovou neutralitu u nás přáli?

Zdroj: NYT