Hlavní navigace

Názor k článku Noctua chystá revoluci ve vodním chlazení. Bude zcela bez pumpy a extrémně tiché od J.Ko - Vodník bez pumpy jen na základě fyziky už...

  • 5. 6. 2024 21:03

    J.Ko

    Vodník bez pumpy jen na základě fyziky už tu byl před cca 5-6 lety, možná ještě dřív, na LTT měli video prototypu. Moc to nechodilo.

    A absence pumpy neudělá zrovna tišší provoz. Všechny AiO, které mi prošly rukama nebo jsem měl možnost slyšet, byly vždy naladěné tak že ventilátory hučely a nějaká pumpa přes to nemohla jít slyšet. Pamatuji svého posledního AiO, v silent módu asi 1000rpm, paradoxně víc než out of box bez SW. naprostý nesmysl. Po manuálním zásahu 500rpm, pumpa slyšet neěla. U custom vodníka s D5, když fany běžely na necelých 500rpm a pumpa jela kolem 2000rpm už to tu a tam šlo pstřehnout. Důvod proč jsem přešel na vzduch, ono fany ženoucí vzduch přes tenké finy radiátoru udělají dost aerodynamického hluku proti fanům foukajícím vesměs do volného prostoru - pár lamel věžového chladiče. 65W CPU pak jdou chladit v pohodě i pasivně.