Hlavní navigace

Noctua NF-F12 – ten pravý ventilátor pro husté pasivy

9. 11. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

U chladičů či radiátorů vodního chlazení je často potřeba ventilátoru s velkým aerodynamickém tlakem, aby hustým žebrováním protlačil vzduch. K tomuto účelu společnost Noctua navrhla a vyrobila nový model NF-F12 Focused Flow. Ono Focused Flow (v překladu něco ve smyslu soustředěného proudění vzduchu) vypovídá o tom, za jakým účelem byl nový ventilátor vytvořen.

Na přední straně toho moc jiného oproti starším modelům nenaleznete. Klasickou hnědo-hnědou barevnou kombinaci rotoru a statoru doplňují ještě hnědé gumové „obaly“ rohů. Jedná se o antivibrační podložky a mohly by snad být přinejmenším pohodlnější při montáži než protahovací gumové kolíčky.

   

Zadní strana už je zajímavější. Jedenáct přepážek neslouží pouze pro uchycení motorku, ale také dopomáhají jak proudění vzduchu, tak i hlučnosti. Jejich návrh je přenejmenším zajímavý, jelikož každá dvojice mezi sebou vždy svírá jiný úhel a podle společnosti Noctua tak pomáhají eliminovat zvuky určitých frekvencí. Díky svému tvaru také usměrňují tok vzduchu.

Ventilátor se dokáže otáčet maximální rychlostí 1500 ot./min., přičemž vyprodukuje hluk o maximální hodnotě 22,4 dBA a průtok vzduchu činí 93,4 m3/h. Pomocí L.N.A. (Low Noise Adapter) lze otáčky snížit na 1200 ot./min. a hluk na 18,6 dBA. Při své nejvyšší rychlosti údajně spotřebovává pouze 0,6 W, což je velmi pěkná hodnota. Připojit jej lze pomocí konektoru PWM, tudíž je možnost regulace pomocí pulsně šířkové modulace. NF-F12 Focused Flow je zatím nabízen pouze ve 120mm verzi. Jestli se budou vyrábět i verze menší, či naopak větší, výrobce neprozradil.

" width="480" height="274" frameborder="0">

MMF24

V obchodech by tyto ventilátory měly být již brzy k dispozici a to za doporučenou cenu 19,90€, v přepočtu zhruba 500 Kč. Cena v dolarech činí po přepočtu zhruba 460 Kč. Na konečnou cenu si ale počkejme až na obchody. Výrobce poskytuje na ventilátory NF-F12 šestiletou záruku.

Zdroj: Noctua