Hlavní navigace

Noctua opět rozdává nové montážní sady, kvůli zlobivým deskám Mini-ITX

28. 4. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před měsícem jsme zde chválili rakouskou Noctuu za vzorný servis, jelikož uživatelům starších chladičů zdarma rozesílá nové montážní sady. Ti tak nejsou nuceni svůj existující chladič vyřadit a koupit pro novou desku další. Stejný krok nyní firma podniká u svého nízkoprofilového chladiče pro platformu AMD, modelu NH-L9a. Ukázalo se totiž, že jej s dodávaným upevňovacím mechanismem nelze nasadit na určité typy desek, neboť backplate koliduje se součástkami. Noctua proto postiženým klientům rozešle – opět zdarma – náhradní sadu, která problém vyřeší.

Od firmy Noctua je to chvályhodné gesto, podle všeho totiž za nefunkčnost svých chladičů vůbec nemůže. Backplate, který dodává, by měl plně vyhovovat specifikacím, které pro umístění socketu a podobu jeho okolí AMD stanovilo. Nekompatibilitu způsobili výrobci desek, kteří u některých modelů neprozřetelně umístili určité komponenty do prostoru, který je vyhrazen právě pro upevnění chladiče. Backplate pak pochopitelně nejde osadit a chladič nenamontujete – pokud tedy nezapojíte řemeslnou zručnost a nezimprovizujete nějaké vlastní řešení.

Co se hřešících desek týče, Noctua uvádí, že její chladič si nerozumí konkrétně s dvěma typy formátu Mini-ITX z produkce ASRocku, a to modely FM2A75M-ITX a FM2A85X-ITX. Zda existují i další problematické základovky, nevíme.

Náhradní montážní sada pro NH-L9a

Náhradní montážní sada pro NH-L9a

Náhradní sada je jednoduchá. Místo backplatu používá jen malé podložky, které na zadní straně s ničím kolidovat nebudou (zde jsme u té improvizace – šikovný našinec si něco podobného jistě sám sflikuje i sám). Nové řešení označené NM-APS3 jinak pochopitelně nebude zdaleka tak robustní jako to původní, ovšem počítám, že NH-L9a úspěšně udrží. Chladič sice váží 465 g, nicméně je nízký a ze základny moc netrčí těžištěm. Čtyři od sebe poměrně vzdálené šrouby by tedy neměly PCB desky namáhat neúnosnou měrou.

 

Z celkem logických důvodů nedostanete novou sadu automaticky. Pro její zaslání musíte zkontaktovat přímo firmu Noctua a nějakým způsobem předložit doklad o koupi jednak chladiče NH-L9a, a poté také patřičné základní desky, na kterou se s originálním mechanismem nedá namontovat. Výhodu budou v tomto ohledu mít noví zákazníci, protože v nově expedovaných baleních už bude alternativní sada vždy, čímž do budoucna celý problém odpadne.

KL24

Chladič NH-L9a

Zdroj: Noctua

Byl pro vás článek přínosný?