Hlavní navigace

Noctua předvedla ventilátor s aktivním potlačováním hluku na videu

11. 6. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

O ventilátoru, který rakouská Noctua připravuje ve spolupráci s firmou RotoSub jsme již psali. Model, vycházející z úspěšného NF-F12, má dosahovat bezprecedentně nízké hlučnosti díky aktivnímu potlačování hluku. O to se postará technologie R-ANC (RotoSub Active Noise Control).

Aktivní potlačení hluku spočívá na jednoduchém fyzikálním principu. Jelikož je zvuk vlnění, lze jej vyrušit vytvořením další vlny, které má stejnou amplitudu, ovšem opačnou fázi.  Při správném fázovém posunu se totiž vrcholy obou vln nacházejí proti sobě a navzájem se vyruší.

Noctua již prototyp ventilátoru demonstrovala na chladiči procesoru, takže můžeme vidět, jak je systém řešen. „Antihluk“ je vytvářen samotným rotorem, a to díky záměrně vytvářeným vibracím. Aby ovšem toto rušení mělo správné parametry, je nutno vibrace řídit. Systém proto vyžaduje speciální procesor, který zpracovává údaje z mikrofonu, integrovaného do chladiče.

Demonstrace ventilátoru Noctua s technologií RotoSub

Demonstrace ventilátoru Noctua s technologií RotoSub

K vytváření vibrací potlačujících primární hluk slouží magnety skryté v lopatkách ventilátoru. Okolo rámečku je veden kovový pásek, do kterého zřejmě řídící elektronika pouští elektrický proud. Magnety v lopatkách reagují na jeho modulaci a sílami, které na lopatky vyvíjejí, vytvářejí potřebné vibrace. Řešení je tedy poměrně elegantní, bez ohledu na potřebu mikrofonu a řídícího procesoru.

A nakonec již samotné video. Můžete si poslechnout, jak při aktivaci systému slyšitelně klesá hluk. Podle všeho tedy systém funguje zdařile. Noctua jej však na trh neuvede nijak brzo, údajně až koncem příštího roku. Cílem je asi vyladění elektroniky (a zřejmě i samotné stavby rotoru) a zřejmě také integrace všeho přímo do samotného chladiče. Dlouhého čekání je však možná trošku škoda, neboť již představený prototyp nevypadá vůbec zle.

CS24

" frameborder="0" height="315" width="560">

Zdroj: The Verge, Noctua (kanál YouTube)