Hlavní navigace

Nokia 14. května odhalí novou Lumii. Bude to bájný model s perfektním foťákem?

26. 4. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Finové rozeslali pozvánky na akci, která se uskuteční 14. května v Londýně. Titulek zní: „Podívejte se, co přijde. Příběh Nokia Lumia pokračuje.“ Více nevíme, proto můžeme jen spekulovat, co bude dalším krokem ve světě mobilních Windows.

Nokia 14. května odhalí novou Lumii
Fotografie údajné Nokie Catwalk (foto: Baidu) 

Jaké jsou možnosti?

1. Nokia Catwalk – Už unikly snímky nové Lumie s kódovým označením Catwalk. Zatím vypadá jako Lumia 920 v hliníkovém kabátku, s tenčím a lehčím tělem. Devět set dvacítka vyčnívá z řady především svou vysokou hmotností. Model s kovovými prvky by paradoxně měl být lehčí než polykarbonátový.

2. Lumia EOS – PureView u Lumie 920 bylo jiné, než jsme čekali. Pořádný foťák s xenonovým bleskem a obrovským čipem by měl dostat až model neoficiálně označovaný jako EOS. (Odkazuje k legendárním zrcadlovkám Canonu.)

3. Levnější Lumia 420 – Už máme Lumii 520, 620, 720, 820 a 920. Přijde ještě nejlevnější a nejosekanější verze?

4. Lumia s QWERTY klávesnicí – Finové klávesnice vždy uměli. Mají speciální modely Asha, dříve prodávali dobře vybavené Symbiany. Jenže kromě Dellu se nikdo nepokusil QWERTY telefon s Windows Phonem vyrobit.

5. Tablet s Windows 8/RT – Nokia už kdysi vyrobila netbook s Windows, Microsoftu je zavázána u mobilů, ale tablet jí pořád chybí.

6. Lumia „Note“ – V poslední době se objevily náznaky, že Nokia chystá něco jako Galaxy Note. Malý tablet nebo velký telefon, prostě phablet.

 

Co můžeme čekat reálně?

Nejpravděpodobněji se jeví první dvě možnosti. Lehčí top Lumii by trh určitě přijal s nadšením. Telefon s dokonalým foťákem by zase mohl nalákat i fanoušky Androidu nebo iOS. Jenže jsou zde fyzické limity. Nokia 808 PureView měl na zádech velký a ošklivý batoh. Pokud se má Lumia EOS vyrovnat, musí jej mít také. Optiku Nokia neoblafne.

O levnější Lumii 420 se zatím ani nemluvilo. Už model 520 je s parametry skoro na dně toho, co si žádají minimální specifikace Microsoftu. (Navíc by kvůli lowendu nesvolávala celý svět.) O modelu s QWERTY zásupce firmy mluvili, ale prý jej nemáme čekat „v dohledné době“. Tablety s Windows zatím nejsou velkým komerčním tahákem a Nokia si nemůže dovolit experimentovat. A na phablet je zatím moc brzy. Highendová zařízení s úhlopříčkou nad pět palců budou dostávat Full HD displeje, ale ty zatím nepodporuje Microsoft ve Windows Phonu. Stane se tak až s podzimním nebo zimním updatem.

CS24

Mimochodem: akce se koná den před vypuknutím Google I/O, kde se možná dočkáme nějakých nových Nexusů. Nokia si tak dopředu říká o mediální zájem, aby pak v záplavě jiných novinek nezapadla.

Zdroj: AllThingsD