Hlavní navigace

Nokia 8 je tady. Znovuzrozená značka konečně představila špičkový telefon

17. 8. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Společnost HMD Global před pár hodinami uvedla své první high-endové zařízení – Nokii 8. O telefonu jsme toho díky četným únikům věděli dopředu prakticky vše, takže osmička neměla čím překvapit. Nokia 8 sází na hliníkové unibody tělo ve čtyřech různých barvách. Je celé zaoblené, nenápadně ukrývá antény a čistý design narušuje akorát vzadu vystouplý blok s fotoaparáty. Tělo bohužel není voděodolné, splňuje jen specifikaci IP54, takže má jen částečnou ochranu proti prachu a stříkající vodě.

Displej narostl do úhlopříčky 5,3 palce a nabízí rozlišení 1440 × 2560 px. Jde o panel typu IPS a kryje jej odolné gorilí sklo páté generace. V útrobách bychom našli osmijádrový Snapdragon 835 doplněný o 4 GB RAM (LPDDR4X) a 64 GB úložné paměti (UFS 2.1). Nechybí ani slot pro microSD karty, v šuplíku se dělí o místo se sekundárním slotem pro SIM kartu.

Nokia 8 těží se spolupráce s legendárním Zeissem, který se podílel na vývoji objektivů. Všech tří. Telefon nabízí tři fotoaparáty, které mají společnou velikost (1/3"), rozlišení (13 Mpx) i systém rychlého fázového ostření (zadní navíc i laserové). Hlavní foťák snímá barevně a má optickou stabilizaci, sekundární černobíle a přední barevně, avšak s širším úhlem záběru (78,4° místo 76,9°). Všechny tři objektivy jsou světelnosti F2,0.  Aplikace v mobilu umí najednou fotit/točit předním i zadním snímačem, obrazy mohou být vedle sebe i při streamování na Facebook Live.

Samozřejmostí je 4K video. Nokia navíc slibuje špičkový zvuk při záznamu díky třem mikrofonům. Na těle najdeme 3,5mm jack, USB-C (USB 3.1 Gen 1). Čtečka otisků se nachází pod displejem a vedle ní senzorové klávesy.

Síťové ani senzorové výbavě není co vytknout. Telefon si rozumí s LTE kategorie 9, Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 5.0, NFC, ANT+ a nabízí všechny důležité snímače včetně barometru. Někomu snad k dokonalosti může chybět jen infraport. Do telefonu o rozměrech 151,5 × 73,7 × 7,9 mm a hmotnosti 160 gramů se vešel 3090mAh akumulátor. Podporuje rychlonabíjení Quick Charge 3.0.

Nokia 8 se začne prodávat v září za doporučenou cenu 599 eur (15 600 Kč). Na trh přijde s Androidem 7.1.1., který Nokia ponechává v čisté podobně a navíc slibuje pravidelné měsíční aktualizace.

Ač Nokia 8 spadá do nejvyšší třídy, je vidět, že si výrobce ještě nechal rezervy. U konkurence můžeme vidět AMOLED displeje chytře využívající pohotovostní obrazovku, stereo reproduktory, bezdrátové nabíjení, voděodolnost nebo třeba pokusy o „bezrámečkovost“. To vše by mohla v budoucnu nabídnout potenciální Nokia 9.

KL24

Byl pro vás článek přínosný?