Hlavní navigace

Nokia a HTC ukončují válku. Společnosti uzavřely patentovou dohodu

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tchajwanská a finská společnost včera společně oznámily patentovou dohodu, která okamžitě ukončuje všechny jejich dosavadní spory. Výrobci spolu soupeřili v sedmi zemích a HTC vždy tahalo za kratší konec. Naposledy prohrálo tento týden v Německu.

 

Detaily dohody firmy neoznámily, ale pravděpodobně dojde i na nějaké křížové licencování s tím, že HTC navíc i neupřesněnou částku doplatí, protože výrobce se počtem patentů nemůže s bývalou telco jedničkou rovnat. Z oficiální tiskové zprávy vyplývá, že Nokia využije tchajwanské patenty týkající s LTE. HTC už dnes Nokii platí za tzv. SEP (standards essential patents), tedy základní patenty k mobilním sítím, které musí výrobci poskytovat za nediskriminačních podmínek. Podle dohody bude HTC platit také za non-SEP.

KL24

Ukončení války pro HTC znamená, že už firmě nehrozí zákaz prodejů na světových trzích. Nahnuté to měla především v Evropě a USA. Patentový expert Florian Mueller naznačuje, že za dohodou už možná stojí i Microsoft. Ten už brzy dokončí akvizici mobilní divize Nokia. A Microsoft měl s HTC vždy dobrý vztah, tchajwanská společnost jej držela v dobách Windows Mobilu a i dnes ještě spolupracují na Windows Phonu. Microsoft má určitě zájem na tom, aby HTC nadále vyvíjelo a prodávalo smartphony s WP, což mohla být podmínka dohody.

Zdroj: Nokia

Byl pro vás článek přínosný?