Hlavní navigace

Nokia a HTC už nejsou mezi pěti největšími výrobci smartphonů

27. 1. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Trh s mobilními telefony zažívá v posledním roce a půl velké proměny. Alespoň co se týká nových lídrů na trhu. Dlouhodobý propad Nokie asi nikoho nepřekvapí, stejně ale určitě spoustu z vás zaskočí, že se finský výrobce nevešel ani do první pětky největších světových hráčů za období posledního čtvrtletí 2012 v prestižním odvětví prodaných smartphonů. A nejenom on, z této exkluzivní společnosti museli odejít i další tradiční účastníci. Nenajdete zde LG, HTC ani RIM. Naopak, velký nástup zaznamenali čínští výrobci Huawei a ZTE. Vše ale pevně drží v rukou Samsungu. Konkrétní podíly jsou následující:

Samsung – 29 %

Apple – 21,8 %

Huawei – 4,9 %

Sony – 4,5 %

ZTE – 4,3 %

nokia down

Když se podíváme na podíly na trhu smartphonů za celý rok 2012, zaznamenáme už trochu klasičtější obrázek, přesto je ale propad Nokie opravdu enormní a stejně tak i náskok Samsungu před ostatními.

Samsung – 39,6 %

Apple – 25,1 %

Nokia – 6,4 %

HTC – 6 %

RIM – 6 %

Poslední přehled ukazuje podíly za všechny typy prodaných mobilních telefonů za celý rok 2012. Tady si ještě Nokia drží relativně dobré procento, jak ale ukazuje situace z posledního loňského čtvrtletí, čekají ji horší časy. Z tohoto přehledu se také dá vyčíst, že masivní nástup společnosti Huawei se datuje až od druhé poloviny loňského roku. Jestli Huawei dokáže přijít i se zajímavým mobilem bez operačního systému, určitě výrazněji zamíchá budoucím pořadím.

Samsung – 23,7 %

Nokia – 19,6 %

Apple – 8 %

ZTE – 3,8 %

LG – 3,3 %

Zdroj: IDC

 

Byl pro vás článek přínosný?