Hlavní navigace

Nokia chce znovu dělat smartphony. Ale přijdou nejdříve příští rok

21. 4. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

To, že finská společnost prodala svou mobilní divizi Microsoftu, ještě neznamená, že by to se zařízeními pro spotřebitele úplně vzdala. Přestože je teď hlavním byznysem firmy výstavba síťové infrastruktury, divize Nokia Technologies bude pracovat i na nových projektech pro masy.

Nokia N1
Nokia N1

Vývojové oddělení stojí na návrhem tabletu Nokia N1, který Nokia licencuje čínskému Foxconnu. Ted se stará o výrobu i marketing. Podobný model zřejmě Finové zvolí i u nového smartphonu. Sami navrhnou, jak bude vypadat, z čeho se bude skládat a co bude umět, ale tyto plány budou prodávat ostatním spolu se značkou Nokia.

 

Podle zdrojů magazínu Recode Nokia uvede nový telefon už na začátku roku 2016, chystá prý i další projekty, například virtuální realitu. S mobilem to nicméně nebude tak jednoduché. Smlouva s Microsoftem Finům zakazuje používat značku Nokia v souvislosti s telefony až do třetího čtvrtletí 2016. Nová Nokia s Androidem tak může vzniknout nejdříve na podzim příštího roku, nikoliv na začátku, jak uvádí Recode.

CS24

Do pozadí ale samozřejmě nevidíme. Microsoft se už značky Nokia zbavil, nové smartphony nazývá prostě Lumia. Hloupé telefony může nazývat Nokiemi ještě dalších devět let, ale takových mobilů se už stejně nedočkáme. Klidně se tak obě firmy mohou domluvit a Nokii oživit o půl roku dříve.

Zdroj: Recode