Hlavní navigace

Nokia fandí chytrým autům. Investuje do nich 100 milionů dolarů

Sdílet

Zdroj: Redakce

Když už Nokia neprodává telefony, klíčový byznys hledá jinde. Nadále má důležitou sbírku patentů, které licencuje, živí výzkumné centrum vyvíjející nové technologie, budu síťovou infrastrukturu a hlavně spravuje obrovský mapový systém. Ten v roce 2008 koupila od Navtequ za 8 miliard dolarů. Data prodává Microsoftu, Amazonu i výrobcům autonavigací. A ráda by do automobilů pronikla ještě více.

Už loni odhalila navigační systém pro palubní počítače s názvem Here Auto, který mimo jiné umí vyhledávat nejbližší podniky, dělat poznámky nebo zvládne i další úkoly, na které se dříve hodil hlavně telefon. V této oblasti firma vidí velkou příležitost a jednou by se její systémy mohly stát základem autonomních vozů. Prvním krokem jsou nicméně chytrá, internetem propojená, auta.

 

KL24

Nokia spustila nový investiční fond Connected Cars, vložila do něj 100 milionů dolarů a chce s ním podporovat nové startupy a společnosti, jež vyvíjejí high-tech senzory, doplňky i samotná vozidla. Fond spravuje nezávislá dceřinka Nokia Growth Partners, díky vazbám na mateřskou společnost je však jasné, že cílem je hlavně rozšíření ekosystému Here. Do aut se už totiž tlačí i Google a Apple. V chytrých telefonech a tabletech zůstali Finové pozadu. Chytrá auta si nechtějí nechat utéct, pardon, ujet.

Zdroj: Nokia

Byl pro vás článek přínosný?