Hlavní navigace

Nokia je zpátky v zisku a definitivně končí se Symbianem

24. 1. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jsou to dva týdny, kdy Nokia odhalila část finanční výsledků s dovětkem, že firma překonala svá očekávání. Nakonec hospodařila více, než doufali analytici. Finové sice dosáhli o dvacet procent nižších tržeb než loni (8 vs. 10 mld. eur), ale po loňské téměř miliardové ztrátě teď Nokia skončila s provozním ziskem 439 milionů eur.

Úspěch ale nepřišel díky zázračným prodejům. Loňské výsledky zkreslila ztráta 1,2 mld. v divizi Location & Commerce (navigace a mapy), která v posledním čtvrtletí skončila jen 56 milionů v minusu. Ostatní dvě divize Nokia Siemens Networks (NSN) a výroba zařízení pak navýšily zisk na více než 250 milionů eur. Zajímavé je, že poprvé jsou tržby zařízení nižší než u enterprise divize NSN (3,85 mld. vs. 3,99 mld. eur).

Jak už víme dva týdny, Nokia v posledním kvartálu prodala 86,3 milionu telefonů (24% meziroční pokles), z toho 79,6 milionu hloupých telefonů (15% pokles) a 6,6 milionu chytrých (66% pokles). Rostly jen Lumie, který se prodalo 4,4 milionu, zatímco při jejich loňské premiéře jich Nokia prodala jen milion. S Applem, který za čtvrtletí prodal více než desetkrát tolik iPhonů, se už Nokia srovnávat nemůže.

 

Při pohledu do hospodářských výsledků bije do očí, jak Nokia ztrácí pozice na světových trzích. Kromě Severní Ameriky totiž všude jinde prodala méně telefonů a také méně utržila. Jenže Severní Amerika je také absolutně nejslabší region Nokie. I přes růst tam prodala jen 700 000 telefonů a tržbami 196 milionů eur. Nokia se výrazně propadá doma v Evropě a hlavně v Číně (79% pokles tržeb a 69% pokles prodejů).

MMF24

Přestože jsou analytici i Nokia spokojení, Finové stále nemají slibné vyhlídky do budoucna. Firma navíc po dvaceti letech přestala akcionářům vyplácet dividendy. Zároveň oznámila, že už nepočítá se Symbianem. Telefon Nokia 808 byl posledním. Nové smartphony už budou jen se systémem Windows Phone a mezi chytré telefony už výrobce chce zařadit i řadu Asha (která ovšem žádný chytrý operační systém nemá).

Zde najdete kompletní finanční výsledky.