Hlavní navigace

Nokia koupila Smarterphone, OS pro levné mobily

16. 1. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Strategie Nokie v oblasti drahých chytrých telefonů je nadmíru jasná, budoucnost patří Windows Phone. Ale co bude s levnějšími modely? Již dříve se objevila zpráva, že Symbian S40, toho času používaný v levných telefonech bez dotykového displeje, bude nahrazen nově vyvíjeným systémem s krkolomným označením „Meltemi“.

To se ale ještě nakonec může změnit, neboť Nokia v tichosti odkoupila Smarterphone (a to tak v tichosti, že se to stalo už v listopadu, ale média si toho všimla až nyní). To je název jak „chytrého“ operačního systému pro levné telefony s dotykovým displejem, tak i malé norské firmy, která jej vyvíjí.

„Na světě jsou 4 miliardy uživatelů mobilních telefonů a navzdory tomu, kolik pozornosti je věnováno high-endovým smartphonům, většina si tyto přístroje nemůže dovolit,“ říká Egil Kvaleberg, generální ředitel Smarterphone a zároveň hlavní architekt systému. „Se Smarterphone OS i levné telefony mohou být chytré. Jejich uživatelé chtějí mít snadný a přirozený přístup na Facebook, Twitter a YouTube, stejně jako majitelé drahých telefonů.“

Smarterphone OS je momentálně ve verzi 3.0, dříve se jmenoval Mimiria. Jeho vývoj doposud sponzorovala investiční skupina Ferd Capital, která do něj od roku 2007 nalila 5 milionů dolarů a 2 miliony euro. Kolik investoři dostali od finského výrobce telefonů, není bohužel známo.

Jak se můžete přesvědčit na webových stránkách Smarterphone, systém obsahuje řadu standardních aplikací jako e-mailový klient, internetový prohlížeč, přehrávač hudby, i několik jednoduchých her. Navíc do něj lze doinstalovat programy napsané v jazyce Java ME, Smarterphone tedy může využít hlubokou studnici existujících aplikací. Systém je prý postaven tak, aby jej bylo možno portovat na jakýkoliv hardware a je otevřen možnostem individuálních úprav operátorů či výrobců telefonů.

CS24

Jaká je budoucnost Smarterphone pod křídly Nokie, můžeme zatím jen spekulovat. Stane se z něj nástupce všech verzí Symbianu a konkurent Androidu v levných telefonech? Nebo jej finský výrobce zařízne stejně jako Symbian nebo nadějné Maemo/MeeGo?

Zdroj: X-bit labs, Smarterphone