Hlavní navigace

Nokia Lumia 520: co vám recenze lidového okenního telefonu zatajily [blog]

28. 7. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pod článkem o pěti hloupostech Windows Phone 8 mne jeden ze čtenářů nařkl, že prý jsem operační systém viděl tak možná v hospodě. Nebyl daleko od pravdy. Rozhodl jsem se ale svou neznalost napravit a udělat si radost koupí nového telefonu. Volba padla právě na Windows Phone, bastlení na Androidu mě neláká. Po pečlivém porovnávání jsem si vybral… Lumii 820. Ale když jsem ji v obchodě držel v ruce, rozhodl jsem se pro levnější Lumii 520. Dražší model má sice větší a lepší displej, ale je nepříjemně těžký, skoro jako Nokia E7 (která je hliníková a má hardwarovou QWERTZ klávesnici), přičemž lesklý polykarbonát v mnou zvoleném bílém odstínu nevypadá zas tak pěkně. Matný kryt Lumie 520 není tak kýčovitý a celkově telefon lépe padne do ruky. Subjektivní názor, nekamenovat.

nokia lumia 520 whiteNokia Lumia 520, zdroj: wpxbox.com

Recenzí tohoto telefonu je všude habaděj a pokud uvažujete o koupi, určitě jste si alespoň některé z nich prošli. (Jenom nesmíte věřit úplně všemu, co se v nich píše. Nejmenovaný křišťálovou lupou oceněný plátek tvrdí, že oproti Lumii 620 má 520 starší procesor s vyšší spotřebou, to je samozřejmě blbost, všechny Lumie od 520 po 720 mají na chlup stejný Qualcomm MSM8227 a 512 MB RAM.) Řada recenzí vám zopakuje, že telefon nemá NFC, přední kameru, kompas nebo diodový blesk. To si přečtete ve specifikacích a počítáte s tím, že to buď nepotřebujete, nebo oželíte. Co by vás ale mělo zajímat a recenze vám na to spolehlivě neodpoví?

Displej – je opravdu tak špatný?

Není. Porovnával jsem Lumii 520 na ostrém slunci s již zmíněnou E7, která má displej ClearBlack AMOLED, a na kterou jsem z téměř dvouletého používání zvyklý. Obrazovka Lumie je jednoznačně o stupeň horší, více se leskne, na druhou stranu to ale zdaleka není taková katastrofa, nepociťuji to jako nepříjemný downgrade. Láci pocítily spíše mé hmatové buňky, sklíčko Lumie 520 má oproti Gorilla glass na E7 nižší teplotní vodivost a tudíž působí plastovějším dojmem a o něco snáz se upatlá.

V recenzích se dále dočtete, že prý černá není černá. Pokud na telefonu hodláte dělat profesionální grafiku, pak je to pro vás zajisté důležitá informace. Jinak vám to může být úplně jedno. E7 má zase kvůli matici PenTile údajně nádech do zelena. Ani jedno mi nikdy nevadilo a myslím, že nebude vadit ani vám.

Tlačítka navrhoval levák

Konstruktéři Nokie se z nějakého důvodu rozhodli umístit tlačítko, které slouží pro zapínání telefonu a odemykání displeje, na pravou stranu pod kolébku hlasitosti. To znamená, že když přístroj vezmete do pravé ruky, pro jeho odemčení musíte nepřirozeně zkroutit dlaň. Přitom to není kompromis levného modelu, stejné rozložení tlačítek mají všechny Lumie včetně high-endové 920. Hlava mi to nebere o to víc, že na Nokii E7 je odemykací páčka na druhé straně, manévr prostředníčkem je příjemnější a s menším rizikem, že vám telefon vyklouzne z ruky.

Nokia Lumia 520 Nokia Lumia 520 Nokia Lumia 520 Nokia Lumia 520 Nokia Lumia 520

You're holding it wrong

Operační systém Windows Phone 8 má bohužel stále pár nedodělků. Velmi rychle jsem si všiml následujících dvou. Potřebujete-li něco napsat a máte volné obě ruce, širší klávesnice v režimu na šířku (landscape) je pohodlnější (a přesnější). Režim landscape ale podporují jen některé aplikace, takže často telefonem otáčím marně. Druhým nedodělkem – který snad Microsoft časem opraví, na stránce Feature Suggestions má požadavek třetí nejvyšší počet hlasů – je společné ovládání hlasitosti pro zvonění a přehrávání hudby či videa.

Třetí výhradu jsem nejprve považoval za nedostatek levné Lumie, ale je to další nedodělek WP8. Telefon nemá žádnou stavovou diodu, která by umožňovala zapnutý telefon najít v naprosté tmě, nebo která by blikáním upozornila na zmeškané hovory či nepřečtené SMS. Pokud to Microsoft někdy implementuje, na Lumii 520 to stejně nemá jak fungovat, protože ani trojice dotykových tlačítek pod displejem není podsvícená.

KL24

Závěrem

Možná mě budete podezírat, že vychvaluji Lumii 520 jen proto, že jsem si ji koupil a potřebuji si svou volbu obhájit. Po dvou dnech používání nehodlám vynášet nad Windows Phone 8 ani telefonem samotným dalekosáhlé soudy a v blogpostu jsem se chtěl zaměřit na nedostatky, které trochu kazí první dojem. Na utracených 3640 korunách toho ale popravdě není moc co obhajovat. Po stránce hardware nijak nezaostává za podobně drahými soupeři s Androidem (přičemž nemusíte mít obavy o svižný chod systému) a pokud vás jako mne zaujal operační systém Windows Phone 8, nabízí Lumia 520 lepší poměr ceny a užitné hodnoty než dražší HTC Windows Phone 8S nebo Huawei Ascend W1.

A hlavně z ní mám radost.

Byl pro vás článek přínosný?