Hlavní navigace

Nokia N8 – překročí stín iPhone?

28. 4. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na počátku všeho byl iPhone.

Apple s iPhonem před časem způsobil revoluci. Nejednalo se o nejlepší telefon na trhu, ani nejlevnější, ba možná ani nejhezčí. Dotykový displej tady byl už dlouho předtím. Omezující pravidla nakousnutého jablka byla překážkou pro mnohé. Zkrátka nic, co by podle papíru mělo zaujmout masy.

iPhone inspiroval ostatní výrobce, zdroj: Apple

Byl však efektní natolik, že zaujal obrovskou skupinu lidí, kteří třeba předtím na produkty Applu nahlíželi skrz prsty. A co zaujme masy lidí, tím se musí inspirovat (čti kopírovat) ostatní. Když pominu nekvalitní kopie z Asie, jasná inspirace byla vidět i u velkých výrobců. Najednou, jako by všichni prozřeli, že dotykový displej lze využít také k zábavě, že pro jednoduché používání potřebujeme velké ovládací prvky a že není podstatné mít všechny funkce, ale hlavně dobrou auru kolem sebe.

Aura, ekosystém, říkejte si tomu, jak chcete. Prostě prostředí, které využije i to málo, co telefon hardwarově nabízel, naplno. Pohodlný nákup a stahování software či hudby, napojení na sociální internet, dobrou virální reklamu apod. Rázem je iPhone téměř synonymem pro dotykový telefon.

Bez tváře to nejde

Nokia naproti tomu vždycky zaujala. Stejně jako Sony Ericsson, Samsung, LG a další. Obrovská nabídka telefonů s širokou škálou funkcí dovolila si každému vybrat mobil takřka na míru.

Nokii však chybí tvář. Nemyslím tím logo, dvě ruce ani motto Connecting People. Ale co si vybavíte za telefon, když se řekne Nokia? Ten, který by značku charakterizoval. Možná některé historické kousky jako Nokia 5110, 3310 či ten předělaný, co byl kdysi dávno v Matrixu a na jehož název si nevzpomenu. Současné QWERTY smartphony N97 (Symbian) nebo N900 (Maemo) si zkrátka vybavíme zřejmě jen kvůli tomu, že jsou poměrně aktuální a mluvilo se o nich v souvislosti s iPhonem.

N8 – první Nokie s lidskou tváří? zdroj: Tisková zpráva

Srovnávalo se také s dotykovou Nokií 5800 XpressMusic a jejími odlehčenými variantami. Ty byly iPhonu podobné designem i nabízenými funkcemi. Displej byl pouze odporový (rezistivní), přizpůsobený spíše pro práci se stylusem. Procesor starý a pomalý, ale ostatní výbava byla spíše lepší.

Tento model byl docela úspěšný, ale ve výsledku byl tak na půl cesty k Applu. Operační systém Symbian zdaleka nebyl tak dobře přizpůsobený dotykovému ovládání, obchod Ovi Store neměl takové množství aplikací a kromě zdarma dostupné navigace Ovi Maps snad ani žádnou „killer“.

Nokia N8 na scénu

Konec roztahaného úvodu. Nokia na podzim uvede novinku N8, která by se teoreticky měla z dřívejších chyb poučit. Nesnaží se vypadat jako iPhone za každou cenu, ovládání bude díky novému systému pohodlnější a multidotykové, Ovi Store časem vyrostlo a dobrých funkcí je na rozdávání. I o slušnou reklamu se konečně snaží.

Pro kompletní video galerii nahlédněte na YouTube kanál Nokie.

Symbian S^3 – první krok k úspěchu

Jedním z klíčových bodů potenciálního úspěchu bude nová generace systému Symbian. Komplikovaný název schovává spousty nových funkcí. Je vylepšen správce paměti, připraven na sítě 4G a připojení k internetu bude o fous jednodušší. Podpora multitouch (vícedotykové ovládání) je dnes v kurzu, proto nemůže chybět také. Apple se s Nokií celkem pravidelně soudí, nepřekvapilo by mě, kdyby dalším tématem sporu byl zoom obrázků pomocí dvou prstů apod. Symbian i Nokia zvládnou také kinetické scrollování.

Systém více myslí „na lidi“. Více možnosti přizpůsobení a napojení na sociální sítě potěší mladou generaci. Vyzrálejší a technicky založení naopak více ocení podporu 1080p videa se zvukem Dolby Digital Plus přes HDMI a kompletní 2D/3D akceleraci prostředí či videa.

Facebookem je telefon doslova prolezlý, zdroj: Nokia

Prohlížeč podporuje Flash, na sociální sítě (Facebook, Twitter…) můžete ihned psát včetně udání vaší geografické polohy, systém je na to od začátku připraven. Tahákem obchodu Ovi Sore bude opět bezplatná navigace Ovi Maps. V telefonu nebudou chybět exkluzivní WebTV stanice CNN nebo National Geografic. Nekupovat lze už také hudbu.

Pryč se starým železem

Nokia N8 už není další kopií zakulaceného iPhone, ale posouvá se vlastním směrem. Sami si jej prohlédněte ze všech možných úhlů a v pěti dostupných barvách (stříbrno-bílá, tmavě šedá, modrá, zelená a oranžová) zde. Zkosené rohy ji sluší, rozměry jsou tak akorát, aby se na přední stranu umístil 3,5" displej s kamerou pro videohovory, sluchátkem, mikrofonem a jedním hardwarovým tlačítkem na těle.

zdroj: Nokia

Hmostnost je trochu vyšší – 135 gramů – především kvůli hliníkovým krytům. Zato bude pevnější. Na těle se nachází několik tlačítek pro vstup do menu, na ovládání hlasitosti, vypínač, spoušť foťáku a jedno pro zamknutí obrazovky.

Na těle se ještě nachází Micro USB 2.0, 3,5mm jack, zdířka pro nabíječku a HDMI (!).

Parametry displeje se zčásti podobají starším Symbianům. Tříapůlpalcová úhlopříčka s rozlišením 640 × 480 proto nenadchne. Jenže jsme se konečně dočkali výměny LCD za OLED, takže barvy budou živější, čitelnější na slunci a ve všech úhlech. Také méně spotřebuje energie. Dotyková vrstva je kapacitní, na rozdíl od dřívějších odporových vhodných spíš pro stylus.

Otazníky visí nad procesorem a operační pamětí. Neoficiálně se mluví o 680MHz ARM Cortex A8 (o něco rychlejší než v iPhone 3GS), 256 MB RAM a 512 MB ROM. O grafickém jádru informace nemáme. Ale víme, že N8 obsahuje 16 GB vnitřní paměti, kterou lze dále rozšířit microSDHC kartou.

Pokud budeme věřit výrobci, 1200 mAh Li-Ion akumulátor udrží telefon při životě skoro 400 hodin, přes HDMI si můžete pouštět videa 6 hodin nebo v GSM pásmu zvládne telefonovat 720 minut.

Technologie především

En-osmičku nepřekvapí žádné pásmo GSM ani 3G sítě. Na internet lze použít GPRS, EDGE i rychlé HSDPA/HSUPA (10,2/2 Mb/s). Wi-Fi modul podporuje dokonce n-kovou specifikaci, Bluetooth je ve verzi 3.0. K dispozici je A-GPS přijímač s elektronickým kompasem. Nokia podporuje rovněž akcelerometr a regulaci osvětlení podle okolního světla. FM rádio umí i vysílat.

Dvanáct megapixelů a HD video

Pamatujete nedávný 12Mpx foťák Emgetonu Flexaret Mini? En-osmička jde ještě dál. Sice postrádá optický zoom, ale prý nabídne největší snímač v mobilních přístrojích. Konečně také snaha o zvyšování kvality a ne pouze počtu bodů. Širokoúhlá optika Carl Zeiss si troufne na 720p video. Potěší xenovový blesk a rychlejší reakce při focení, bohužel chybí krytka objektivu, který je navíc ze zadní strany telefonu dost vystrčený. Snad je alespoň zakryt nepoškrábatelným sklem.

Klepněte pro zvětšení, zdroj: Nokia

Nokia zvěřejnila neupravené fotografie, které vypadají opravdu báječně. Detailní obraz s pěknými barvami a při větším snímači také použitelnou hloubkou ostrosti se už podobá specializovaným digitálům. Snad není focen na jednom z nich a nezměnili jen údaje v EXIFu :). Obrazovou galerii s 12 neupravenými fotografiemi naleznete zde.

Včera vypustili na Vimeo také první 720p záznam z kamery…

Nokia N8 first HD video sample from Nokia Conversations on Vimeo.

Video zvládne také přehrávat a upravovat. Podporované jsou formáty H.264, VC-1, Real Video a MPEG-4 (ASP?). Bohužel jen ve standardním rozlišení. Poradí si také se streamovaným videem či YouTube. V základu přehrává také zvukové formáty MP3, WMA včetně DRM a různé varianty AMR a AAC.

Nejasná budoucnost

Nokia N8 má parametry na to, aby se stala hitem. Dobře vypadá, hodně toho umí a má kolem sebe určitý (i když zatím malý) ekosystém. Symbian se posouvá o stupeň výše a N8 bude zřejmě jeho vlajkovou lodí. Klidně by se mohl stát ikonou systému i celé Nokie. Jenže konkurence také nespí a Finové spíše jen srovnali krok s ostatními.

CS24

O úspěchu či neúspěchu budeme moci hovořit až po Vánocích. Na trhu by se měl objevit ve třetím čtvrtletí 2010 za cenu 370 euro (okolo 11 000 Kč s DPH).

Zdroj: Tisková zpráva, Nokia blog (1, 2,), kompletní oficiální specifikace