Hlavní navigace

Nokia nezfalšovala jen video, zrcadlovkou se fotily i ukázkové fotografie

7. 9. 2012

Sdílet

 Autor: Redakce

Nokia si utrhla další ostudu. Po včerejším faux pas, jež způsobila zfalšovaná reklama demonstrující optickou stabilizaci, je tady další propadák. Nokia se chlubí úžasnou světelností, díky níž by ve spojení s optickou stabilizací a delšími časy mělo jít bezvadně fotit i v noci a za špatných světelných podmínek. Nokia tuto vlastnost neopomněla demonstrovat fotkami, jež byly pořízeny přímo v ulicích finské metropole Helsinki. Mimo jiné se těmito snímky pochlubil na Twitteru i šéf Damian Dinning, který v Nokii odpovídá za vývoj fotoaparátů. Toho jsme měli v oblibě ještě před pár dny, protože stál za vznikem opravdového PureView, jež exceluje v Nokia 808. 

Snímky se nezdály nejen nám v redakci, ale také mnoha fotografům. Uvěřit nechtěl ani Youseff Sarhan, fotograf trvale žijící právě v Helsinkách. A kromě toho, že mohl bezpečně prohlásit, že na místě focení rozhodně nejsou takové světelné podmínky, ujal se i podrobnější analýzy fotek. Jedna z věcí, která odhaluje focení prezentačních fotek pomocí zrcadlovky je difrakce. Tedy jev, který na fotkách způsobuje rozostření světelných bodů do podoby hvězdiček. Světlo se při difrakci láme o každou lamelu, jež tvoří ne zcela kruhový otvor clony. Tento efekt tedy nevzniká při dokonale kulatém otvoru clony. Bohužel, můžeme s jistotou říci, že v Nokii 920 určitě lamelová clona není. Má pevně danou (kulatou) clonu f/2.0. Již z toho tedy vyplývá, že snímky byly pořízeny zrcadlovkou.

 

Případ s tímto důkazem však uzavřít nešlo, naštěstí se však na Facebooku objevila fotka pořízená při focení těchto snímků. Jsou na ní vidět dvě modelky, fotografické lampy a také stativ se zrcadlovkou. A nepředpokládáme, že by se všechno toto vybavení za pár okamžiků sklidilo a pořídili se fotky opravdovou Lumií 920.

KL24

Zanedlouho po tom, co s touto fotografií přišel The Verge se vyjádřil i John Pope, který má v Nokii na starosti komunikaci. Potvrdil, že se jedná o snímky pořízené profesionálním vybavením a nikoliv Lumií 920. Stejně jako v případě videa se prý jedná o demonstraci toho, co dokáže optická stabilizace, ne telefon samotný.

Nakonec dodal, že všechny snímky, které jsou na produktových stránkách Nokie, jsou foceny prototypem Lumie 920. Tady mu už snad můžeme věřit a doufat, že prototyp neměl 3× větší snímač.