Hlavní navigace

Nokia: PureView jsou lepší foťáky, ne konkrétní technologie

11. 1. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Když unikly první snímky nejvyšší Lumie 920 s fotoaparátem PureView, byli jsme jedni z prvních, kteří se pozastavili ned nemožností integrovat schopnosti předchozí Nokie 808 PureView do nového útlejšího těla. Osm set osmička používala obrovský fotosenzor s rozlišením 41 Mpx, a proto i úměrně velký objektiv. Kvůli tomu měl mobil na zádech hrb jako Quasimodo.

Lumia 920 dostala do vínku rovněž značku PureView, ale hrb na štíhlejším tělě chyběl. Finové totiž přišli s jinou vychytávkou. Čip je menší, s nižším rozlišením, ale s optickou stabilizací obrazu. Objektiv je také menší, ale i světelnější (f/2.0), takže dokáže v šeru kreslit hezčí a méně zašuměné fotky. Stabilizace zase v takovém prostředí dokáže udržet delší dobu závěrky, takže snímky nebudou rozmazané (mimo pohybovou neostrost pohybujících se objektů).

 

Na nokiáckém blogu se rozpovídal firemní šéf obrazových technologií Juha Alakarhu. Potvrdil, co jsme si mysleli. PureView nebude označovat konkrétní technologii, ale různé chytré a inovativní nápady. V Nokii 808 to bylo vysoké rozlišení či „optický zoom“, v Lumii 920 stabilizace.

KL24

Co už však prozradit nechtěl, jsou budoucí plány s PureView. Fotografování máme chápat jako spojení softwaru a hardwaru. Sebelepší software neodstraní chyby techniky a naopak dobrý hardware může srážet špatné zpracování softwarové obrazu, říká Alakarhu.

Můžeme tak pouze hádat, jak bude vypadat příští PureView. Jen softwarové vylepšení to nebude. Značku dostávají jen prémiové model, software by byl použitelný všude. Teoreticky se může vrátit xenonový blesk, objektiv může být ještě světelnější. Telefon s PureView může obsahovat závit pro externí filtry nebo předsádky. V podstatě si lze vzpomenout na jakoukoliv technologii, kterou už používají digitální fotoaparáty.

Byl pro vás článek přínosný?