Hlavní navigace

Nokia s Androidem. Bývalý manažer firmy zakládá společnost Newkia

Sdílet

Zdroj: Redakce

Thomas Zilliacus na začátku 90. let šéfoval asijsko-pacifické divizi Nokie, později nadále pracoval jako externí poradce firmy. V den, kdy Microsoft oznámil akvizici části podniku, Zilliacus založil novou společnost Newkia, která chce vyrábět špičkové telefony s Androidem. V rozhovoru pro ZDnet promluvit o svých motivacích.

Na spojení Microsoftu a Nokie nenechal nit suchou. Připomíná, že 14 let byl finský výrobce světovou jedničkou. Spojenectví s americkou firmou mu ale srazilo vaz. Microsoft prý není sexy a lidé nechtějí Windows Phone, protože mu chybí aplikace a služby, které si uživatelé žádají (a najdou je na Androidu a iOS). Nokia už údajně čtyři roky před prvním iPhonem vyrobila prototyp telefonu, který měl tehdejší smartphony úplně změnit.

Takhle by vypadala Lumia s Androidem
Takhle by vypadala Lumia s Androidem

Zilliacus chce proto oslovit zaměstnance Nokie, kteří tíhli k nasazení Androidu, a přetáhnout je k sobě. Rád by získal co nejvíce know-how a vývojové oddělení přesunul do Silicon Valley, kde se myšlenky ve skutečnost proměňují snadněji. Samotná Newkia ale bude sídlit v Singapuru. Vzorem v tom, že i nová firma může rychle uspět, je čínský drak Xiaomi, jeden z nejdravějších výrobců, jehož tržní kapitalizace je dva roky po vzniku už 10 miliard dolarů (jako Nokia). Asii už zná a v tomto regionu lze rychleji vyrůst.

Zakladatel Newkie se před rokem neúspěšně pokoušel Nokii koupit. O tápající BlackBerry teď ale zájem nemá. Věří přitom, že do roka může uvést první telefon. Pokud by Newkia náhodou uspěla, bude jistě pro akcionáře Nokie šok. Větší pravděpodobností ale je, že si Zilliacus ve správnou chvíli udělal reklamu, přiživil se na slavné značce a skončí jako tucty jiných neznámých výrobců s Androidem.

 

CS24

Není to ostatně poprvé, kdy se bývalí zaměstnanci Nokie pokusili uspět v nové firmě. Na první skutečné výsledky značky Jolla stále ještě čekáme. Odpadlíci z vývojářského týmu MeeGo pracují na novém operačním systému Sailfish a připravují i vlastní smartphone.

Zdroj: ZDnet