Hlavní navigace

Nokia se hodlá zbavit Here Maps. Kdo by byl ideálním kandidátem ke koupi?

14. 4. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nokia prodala svou mobilní divizi Microsoftu, který ovšem nezískal klíčovou mobilní aplikaci. Finská firma se zaměřila na perspektivnější a výdělečné obchody, k čemuž patřilo opuštění exkluzivity a dokonce i aktivního vývoje Here Maps a dalších aplikací z rodiny pro Windows Phone. Své mapy s navigací přinesla na dvě populárnější mobilní platformy.

Nokia se zbavuje dluhů

Bloomberg nicméně tvrdí, že Nokia uvažuje o prodeji map. Při rekapitulace uvedl, že celá tato divize se skládá z více než 6 000 zaměstnanců. Není zrovna výdělečná, což ovšem mohlo být způsobené právě nezaměřením se na klíčové platformy v minulých letech. Tento trend byl ostatně zvrácen až v minulém roce. Proč by neoficiální informace mohla být pravdivá?

Je jasné, že Nokia nepotřebuje další prodělečný byznys, hledá pravý opak, což by ostatně měla dělat každý firma. Samostatné mapy a navigace přitom do budoucna dle mého názoru nemají růžové vyhlídky. Velké firmy jako Apple, Google nebo Microsoft nabízí (nebo aspoň chtějí) již dnes tyto služby bezplatně.

 

Na reklamě se Nokia neuživí, zbývá licencování podkladů. Velikáni mapy integrují se svými službami, což opět znevýhodňuje samostatně stojící produkt. Pro velikány je v důsledku výhodnější, když si své kvalitní mapy i s navigací pohlídají, aby je nedostala konkurence. Apple své mapy má, Google také.

Zájemci

Microsoft ještě dnes spolupracuje s Nokiíí a nová aplikace ve Windows 10 bude jakousi kombinací dosavadních map s Here Maps. Není velké překvapení, když napíši, že právě Microsoft představuje ideálního kandidáta, který by měl portfolio od Nokie koupit. Podle Bloomberga k zájemcům patří Uber Technologies.

Dalším je nejmenovaný německý výrobce automobilů. I to dává smysl, vzhledem k tomu, že navigace dnes prorůstají do stále levnějších modelů. Nokia se každopádně chce zbavit dluhů a pověsti, jež ji táhne dolů. Aktuální hodnota byznysu se pohybuje kolem 2,1 mld. eur. Dojde k prodeji map? Kdo by je podle vás měl koupit?

MMF24

Mimochodem, Microsoft měl šanci koupit Here Maps už dřív. Nokie totiž prý původně chtěla, aby Redmondští mapy vzali společně s mobilní divizí, cena jim však připadala příliš vysoká. Dnes by se jim skoro určitě podařilo vyjednat výhodnější podmínky.

Zdroj: Bloomberg Business