Hlavní navigace

Nokia se loučí se Symbianem, poslední várku telefonů vyrobí letos v létě

12. 6. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Symbianu je oficiálně konec, alespoň co se výroby nových přístrojů týče. Před rokem Nokia vydala poslední telefon s tímto systémem, model 808 PureView, přesto v katalogu stále najdete i letité Nokie C6 a C7. V jejich případě jde možná o prodej skladových ležáků, jisté ale je, že letos v létě bude vyrobena poslední série nových symbianovských přístrojů. Informoval o tom deník The Financial Times.

Dva a půl roku po oznámení přechodu na Windows Phone už bylo na čase. Navzdory tomu se ještě na podzim roku 2012 prodalo víc telefonů se Symbianem než nových Lumií, ty získaly převahu až ve čtvrtém kvartálu. Ještě v prvním čtvrtletí roku 2013 byl však Symbian nainstalován na půl milionu nových zařízení.

Zatímco pro Apple je vývoj vlastního operačního systému konkurenční výhodou, pro Nokii byl Symbian spíše přítěží. Firma sama přiznala, že dostat na trh nový telefon se Symbianem trvalo 22 měsíců, kdežto s Windows Phone to trvá méně než rok. To byl zřejmě i jeden z důvodů, proč dala Nokia přednost alianci s Microsoftem před vlastním (dost možná i zdařilejším) systémem MeeGo. Nyní prý vývojáři Nokie neztrácí čas laděním základního kódu a mohou se více věnovat aplikacím a službám, které zákazníci ocení. A právě Nokii může Microsoft vděčit za to, že má jeho mobilní OS tržní podíl alespoň těch 7 %. Čtyři z pěti telefonů s Windows Phone jsou totiž Nokie.

KL24

 

Zdroj: The Financial Times via WMPowerUser, VR-Zone

Byl pro vás článek přínosný?