Hlavní navigace

Nokia už 11. července ukáže novou Lumii. Zřejmě model EOS se zoomem

14. 6. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Finský výrobce zaslal zahraničním novinářům pozvánku na tiskovou konferenci, která láká titulkem Zoom Reinvented (znovuvynalezený zoom). Ta se odehraje 11. července v New York City v 17:00 našeho času. Více zatím nevíme, ale na 99 % už tušíme, že půjde o novou „Lumii EOS“.

Pozvánka na akci s Lumií EOS?
Pozvánka na akci s Lumií EOS?

Nokia chce znovu uvést nejlepší fotomobil a EOS by měl navázat na tradici symbianovského modelu 808 PureView. Ten měl velký snímací čip (1/1,2") s rozlišením 41 Mpx, který šlo využít jednak pro potlačení šumu v nižším rozlišení a jednak pro „optický“ zoom. Objektiv byl sice pevný, ale díky velkému rozlišení se zkrátka použil výřez obrazu, který je také vlastně zoomem.

Nedávno uniklé fotky prototypu naznačují, že i chystaný telefon se systémem Windows Phone bude používat obdobnou technologii PureView jako měla Nokia 808. Telefon má vinou většího čipu a objektivu takový „batoh na zádech“. Podle všeho navíc půjde o novou generaci zařízení, takže by mohl dostat FullHD displej, čtyřjádrový procesor a také nový systém Windows Phone 8.1. Ten sice očekáváme až na podzim, ale Nokia má ve zvyku ukazovat telefony dlouho před startem prodeje. Nechme se tedy překvapit. Nokia na Lumiích ukazuje, že to s focením myslí vážně.

 

KL24

Mimochodem: Nokia 808 PureView sice používala výřezový zoom obrazu, ale v roce 2007 Finové uvedli i telefon, který měl tradiční optický zoom založený na změně ohniskové vzdálenost objektivu. Rovněž symbianovský model Nokia N93i se pyšnil trojnásobným zoom, přičemž foťák byl netradičně umístěn v kloubu véčkové konstrukce.

Zdroj: The Verge

Byl pro vás článek přínosný?