Hlavní navigace

Nokia zaplatila několik milionů eur vyděračům, kteří získali přístup k jádru Symbianu

18. 6. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dnes vám to může připadat vtipné, možná už si na nějaký Symbian dokonce ani nepamatujete, ale svého času se s tímto systémem prodávaly smartphony opravdu ve velkém. Jak teď vyšlo najevo, někomu stálo za to vydírat Nokii tím, že umožní široké veřejnosti přístup k jádru operačního systému. Informaci odhalila finská televizní stanice MTV.

K vydírání došlo v roce 2008. Kriminální živly se dostaly k šifrovacímu klíči k jádru Symbianu. Kdyby ho zveřejnily, systém by padl pod návalem útoků malwaru. Ten by byl nerozlišitelný od systémových komponent. Nokie to nevydržela a vyděračům zaplatila blíže nespecifikovanou částku ve výši několika milionů eur.

 

Nokia kontaktovala policii a souhlasila s předáním požadované částky v hotovosti na parkoviště v Tampere, což je třetí největší město ve Finsku. Peníze si pachatelé vyzvedli, stopu nicméně policie ztratila. Od této události uběhlo šest let a trh se smartphony se od té doby výrazně proměnil. Nokie už především nedělá telefony, mobilní divize spadla do klína za asi 5,5 miliardy eur.

via The Verge