Hlavní navigace

Nokia ztrácí půdu pod nohama, za 170 mil. eur prodává centrálu v Espoo

5. 12. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Začátkem října se médii začala šířit zpráva, že Nokia plánuje prodat svou centrální budovu ve finském městě Espoo. Obrovský komplex s rozlohou 48 000 m², v němž firma sídlí už od roku 1997, se mohla prodat za částku do 300 milionů eur. Nokia však tehdy popřela, že by se chtěla stěhovat…

Centrála Nokie v Espoo
Centrála Nokie v Espoo, foto: Nokia

…ale o dva měsíce později sama potvrzuje, že k prodeji budovy opravdu dojde. Nicméně stěhovat se nikam nebude, prostor si bude pronajímat. Za 170 milionů eur si centrálu u Finského zálivu koupí rovněž finská společnost Exilion. Převod nemovitosti by měl být dokončen ještě letos.

Centrála Nokie v Espoo
Centrála Nokie v Espoo, foto: Nokia

Finanční ředitel Nokie k tomu dodává, že pro firmu není vlastnictví nemovitostí hlavní obchodní činností, tou nadále zůstanou mobilní technologie a služby. Prodej ústředí ale musíme brát jako součást právě probíhající restrukturalizace. Finové se zbavují továren, propouštějí tisíce zaměstnanců, ukončují některé řady produktů nebo se zbavují značky Vertu. Místo toho se soustředí na levné telefony Asha, smartphony Lumia, kvalitní foto hardware a mapy.


Zvětšit mapu

Zdroj: Nokia