Hlavní navigace

Norsko dnes jako první země světa končí s FM rádiem. Plně přechází na digitální

10. 1. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Norsko přistoupilo ke kontroverznímu kroku. Tento rok plánuje úplně vypnout tradiční FM rádio a nasadit digitální vysílání s větším počtem stanic. Dnes bude odpojen první vysílač v městě Bodø ležícím na severu Země. Do 12. prosince FM rádio z éteru úplně zmizí. Podle místního deníku Dagbladet přitom dvě třetiny Norů s tímto krokem nesouhlasí.

V zemi je podle vládních statistik 8 milionů zařízení schopných příjmu FM, ta už na Vánoce nebudou plnohodnotně fungovat. Bude třeba nových přijímačů digitální rozhlasového vysílání DAB+. Více než polovina domácností už alespoň jeden DAB+ přístroj vlastní a 56 % posluchačů už jej každý den využívá. Jenže 44 % populace má zatím výhradně jen FM.

EasyDAB převede digitální rádio na analogové (foto: Amazon)
EasyDAB převede digitální rádio na analogové (foto: Amazon)

Vypínat bude veřejnoprávní NRK i obě celostátní komerční sítě The P4 Group a SBS Radio. Multiplexy NRK prý pokryjí 99,5 % populace, komerční rádia 92,8 % a menší komunitní rádia 50 %. Podle vládních statistik je již dnes pokrytí DAB+ na silnicích vyšší než u FM.

Právě u aut bude přechod nejbolestivější. V Norsku je 2,6 milionu osobních aut a 800 000 dalších vozidel, jen 20 % z nich je schopno příjmu DAB+. U ostatních bude třeba vyměnit autorádia, případně využít speciální adaptéry. Ty mají DAB+ přijímač a zároveň FM vysílač s malým výkonem (na něj se naladí autorádio). Nejlevnější stojí v přepočtu 1500 Kč. Lepší ale dvoj- až trojnásobek.

 

MMF24

Norsko začalo s testem DAB už v roce 1995. Od roku 2010 už tamní sítě využívají i efektivnější standard DAB+ (na něj se bude přecházet, DAB s ním není kompatibilní). V Česku se DAB testuje od roku 1999, DAB+ až od 2015. O konci FM se u nás ještě ani nezačalo mluvit.

Zdroj: BBC, Radio.no