Hlavní navigace

Notebooky pro děti: laptop za 100 USD a Classmate PC

18. 3. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Byli byste vy osobně pro používání notebooků či stolních počítačů již dětmi v mateřských nebo základních školách? Bezpochyby se jedná o otázku kontroverzní: zastánci technologického rozvoje poukazují na potřebu informační gramotnosti a na nutnost začít pracovat s počítačem již v raném věku, skeptici (kterým je třeba bližší příroda či ekologie) upozorňují na mnohá negativa, které používání informačních technologií ve školním věku přináší.

K druhému zmíněnému táboru patří i organizace Aliance for childhood. Podle názorů této společnosti je utrácení milionů dolarů za vybavení škol počítači jenom vyhazováním peněz, které by bylo možné utratit za zvýšení platů učitelů či za jiné užitečnější věci. Podle studie této organizace může příliš časté používání počítačů dětmi vést k různým očním či svalovým problémům, vyvolání sociální izolace, nebo k dlouhodobému emočnímu či intelektuálnímu poškození.

KidSmart Early Learning ProgramV rámci iniciativy KidSmart Early Learning program jsou mateřské školy vybavovány počítačovými stanicemi

I v tomto případě platí, že každá mince má dvě strany - počítače mohou do škol přinést leccos pozitivního, na druhou stranu je třeba nezapomínat na odvrácenou stranu příliš překotného technologického rozvoje. IT společnosti v minulosti představily řadu programů, které měly přiblížit počítače dětem: jedním z nich je například iniciativa KidSmart Early Learning Program, za níž stojí společnost IBM. V jejím rámci bylo vybaveno několik desítek mateřských škol v ČR počítačovými stanicemi upravenými speciálně pro děti předškolního věku.

V oblasti malých přenosných počítačů pro děti pak existuje několik projektů, za nimiž stojí například společnosti AMD, Intel, Asus a další. Podívejme se na jejich návrhy blíže.

Notebook za 100 USD: s klikou na datovou dálnici

Jedním z prvních návrhů přenosných počítačů pro děti byl projekt veřejně prospěšné organizace One Laptop Per Child (OLPC), kterou v roce 2005 založil Nicholas Negroponte. Dřívější ředitel laboratoře Media Labs na Massachusetts Institute of Technology (MIT) tak chtěl milionům dětí (především z rozvojových zemí) otevřít cestu do informační společnosti.

OLPC

Jeho plán vypadal takto: počítač navržený speciálně pro potřeby dětí v málo rozvinutých regionech bude vyráběn v tak velkých počtech, že jeho cena nepřekročí 100 USD. Přístroje nakoupí vlády příslušných zemí a prostřednictvím škol je rozdělí dětem.

Co se týče technického provedení, zpočátku to vypadalo, že pro zajištění energie pro přenosný počítač budou muset děti točit ruční klikou. Ke koncepci notebooku pro každé dítě totiž patří i zásada, že si jej žáci také budou moci brát s sebou domů. Tam má ovšem sotva polovina dětí k dispozici bezpečný přívod proudu, řada z nich dokonce vůbec žádný. "V mnoha takových chatrčích bude displej nejjasnějším světelným zdrojem," vysvětloval situaci Negroponte. Proto mělo nezávislost na elektrické síti zajišťovat vestavěné dynamo: minuta otáčení klikou na deset minut činnosti počítače.

OLPCNotebook za 100 USD měl být původně vybavený klikou

Klika se však ukázala jako poměrně nepraktická. Působení páky bylo na lehký přístroj příliš silné, a ten měl tendenci se otáčet i s klikou. Proto byl notebook napájen NiMH akumulátorem. Dynamo však zůstává k dispozici jako nouzový zdroj, bude však nejspíše poháněno šlapadlem podobně jako u starých šicích strojů. Uvažovalo se dokonce i o vytahovací šňůrce - jako u startérů motorových sekaček na trávu.

"Zaječí uši" ukrývají WLAN

Další zvláštností stodolarového notebooku je jeho procesor. Pocházel sice od AMD, ale s Athlonem či s Turionem neměl nic společného. Vlastně ani nešlo o počítačový procesor: 500 megahertzy taktovaný Geode GX2 se normálně používal jako tzv. "embedded processor" v přístrojích, které vystačí jen s malým výpočetním výkonem - mimo jiné poháněl například "tenké klienty" ve firemních sítích.

OLPCStodolarový notebook se také musel obejít bez pevného disku - data se ukládala do flash paměti o kapacitě 500 MB. Díky tomu je počítač ihned po zapnutí připraven k provozu. Antény v "zaječích uších" přístroje zapojí notebook do okolní bezdrátové sítě, na kterou bylo v MIT vynaloženo mnoho základního výzkumu: výsledkem byly rádiové sítě "WLAN Mesh", které spojují více rádiových buněk a umožňují sestavovat sítě typu "ad hoc". Počítače dětí jsou během vyučování navzájem spojeny a mají přístup k internetu. To, že byl stodolarový notebook prezentován na jedné z linuxových konferencí, není náhoda: jeho operačním systémem je firmou Red Hat podporovaná distribuce Fedora Linuxu.

Classmate PC: odolný proti hrubšímu zacházení

Několik měsíců po stodolarovém notebooku byl představený speciální počítač pro školáky, nazvaný Classmate PC. Už od svého počátku je tak považován za přímou odpověď Intelu na to, že stodolarový notebook byl vybavený procesorem od firmy AMD, což po zvážení velikosti cílového trhu (školy má každá země na světě) asi dělalo starosti nejednomu manažerovi Intelu. Jak již samotný název napovídá, Classmate PC je určený primárně pro vyučovací účely. Na rozdíl od své konkurence si však od začátku neklade těžko splnitelné cíle, ale snaží se přinést, podobně jako Eee PC, spíše školní verzi notebooku za přijatelnou cenu.

Classmate PC

V posledních letech se objevilo několik verzí tohoto přístroje. Jedna umožňovala okamžitě změnit tvar standardního počítače na tablet s dotykovým displejem. Otočení displeje o 180 ¬∞, rotační kamera a dotykový displej umožňovaly maximálně přirozenou interaktivitu práce při výuce.

S ohledem na potřeby studentů jsou tyto počítače malé a lehké, aby je snadno mohly přenášet i děti. Jejich součástí je voděodolná klávesnice a jsou dobře přizpůsobeny přenášení třeba ve školní aktovce, takže snesou i hrubší zacházení, například nárazy, otřesy či občasné pády. V režimu tabletu nabízí otočný studentský počítač funkci "ignorování dlaně", která dětem umožňuje přirozenější psaní s dlaní položenou na dotykovém displeji.

Classmate PC

Nová verze uvedená letos v březnu: Classmate+

Na začátku března letošního roku pak byla uvedena poslední verze notebooku Classmate PC, nazvaná Classmate+, na níž se podílela s firmou Intel i společnost Lenovo. Tyto dvě firmy se snažily o vytvoření netbooku, který by měl kvality robustního ThinkPadu a zároveň se mohl pochlubit výkonem, který by dětem postačoval dětem na běžné školní úkoly. Novinka se od obyčejného netbooku na první pohled odlišuje plastovým držadlem. V zavřeném stavu je tak Classmate+ dokonalým kufříkem. Vestavěný displej zobrazuje v poměru stran 16:9, na úhlopříčce o velikosti 10,1" (1024 × 600 pixelů).

Classmate plus

KL24

Uvnitř studentské "školní tašky" tiká procesor Atom N455 na taktu 1,66 GHz, počítač je vybavený jedním gigabajtem RAM a k jeho hardwarové výbavě patří integrovaná grafika GMA 3150. Nechybí Wi-Fi 802.11n a 1,3Mpx webkamera, z portů jsou vyvedeny tři porty USB 2.0, D-Sub (VGA), notebook má předinstalovaný Windows 7 Starter. Datové úložiště je realizováno buď pomocí SSD o kapacitě 8 nebo 16 GB, případně můžete sáhnout po pevném disku o velikosti 160 či 250 GB. Baterii si také můžete vybrat buď šestičlánkovou nebo menší tříčlánkovou. Classmate+ PC nebude dostupné pro individuální zákazníky, ale školy a jiné vzdělávací podniky si mohou podat objednávku bez zaváhání (tedy alespoň v USA).

Jaké je Classmate PC?

Levné, lehké a přitom odolné notebooky pro školáky jsou bezpochyby zajímavými počiny počítačových designérů, na druhou stranu bývají tyto přístroje často kritizovany, že se jedná spíš o neplnohodnotná zařízení, která lze považovat jenom za pouhé hračky. Do diskuse o této oblasti přispějeme v brzké době na serveru ExtraNotebook recenzí školního notebooku Intel Classmate PC.

Byl pro vás článek přínosný?