Hlavní navigace

Notebooky Toshiba Satellite v novém designu

22. 5. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Podobně jako ostatní výrobci notebooků i Toshiba rozděluje svou nabídku do několika kategorií. Kromě aktualizovaných Satellite a Satellite Pro zaměřených na domácí uživatele spolu s menšími a domácími kancelářemi nabízí i čistě firemní notebooky Tecra určené pro korporace, mobilní Portégé a multimediální Qosmio.

V rámci rodiny Satellite přibily modely U400, A300 a P300, které se odlišují hlavně ve velikosti a výkonu. Nejmenší U400 s 13,3" displejem je dostupný pouze s integrovanou grafikou Intel, větší 15,4" A300 koupíte již i s výkonnějším Radeonem HD 3470 nebo 3650 a největší P300 se 17" displejem má v jediné nabízené konfiguraci pouze Radeon HD 3650.


Toshiba Satellite A300 bude zřejmě nejmasovějším produktem z řady Satellite - s úhlopříčkou 15,4" a různorodými konfiguracemi s výkonnými i úspornými grafikami si vybere každý

Profesionálněji orientované Satellite Pro jsou nově dostupné U400 a A300. Od svých o něco levnějších verzí bez přívlastku Pro se odlišují nejen v designu. Ve výbavě mají navíc hlavně bezpečnostní prvky - čtečku otisků prstu pro U400 a diskutabilní tzv. Face Recognition u obou modelů. Implementace příhlasem za pomoci webové kamery, která se bude snažit poznat uživatele dle jeho tváře by spíše dávala smysl u domácích notebooků - ve firemním prostředí tomuto způsobu autentifikace, který "oblbnete" i fotografií nelze důvěřovat.


Toshiba Satellite P300 v celé své kráse - chválíme využití plochy a osazení numerické klávesnice. Jistý příslib kvality by mohli být i použité reproduktory Harman Kardon, které v 17" Qosmio

K možnostem navíc patří i možnost bezproblémové reinstalace na Windows XP rovnou ze záchranného DVD média. Nemusíte tak absolvovat proces downgrade na Windows XP, který je sice běžně u Vista Business dostupný, ale ne zcela bezproblémový. Pro řadě je vyhrazena i funkce Toshiba EasyGuard, která ochrání disk proti poškození otřesy.


Toshiba Satellite U400 je lehký a skladný notebook pro mobilní uživatele, kterým nebude chybět výkonná grafika

Podrobné hodnocení si raději necháme na praktické testy, ale již letmý pohled na specifikace odhaluje docela zásadní slabinu nových notebooků - nejsou postaveny na novém Centrino 2, které bude uvedeno začátkem června. Většina výrobců notebooků odkládá aktualizace svých produktů právě kvůli nové platformě Intelu (Centrino 2) a AMD (Puma), což rozhodně není překvapivé. Nové čipové sady i procesory nabídnou zase o kousek výkonu navíc pro aplikace i hry a možná i nějakou tu minutu výdrže navíc.


Toshiba Satellite Pro A300 je základní model s 15,4" displejem, který docela překvapivě není nabízen s integrovanou grafikou, ale pouze s dvojicí Radeonů. Vybrat si nelze ani vyšší rozlišení displeje, které by se pro práci rozhodně hodilo

Současný trend designu, který se snad ve všech oblastech spotřební elektroniky i počítačů zaměřuje směrem "Piano black" nemíjí ani notebooky. Nové Satellite jsou v tomto směru extrémnější než cokoliv jiného - lesklá černá doslova dominuje. Pokud vás tento trend neoslovuje, máte naštěstí alternativu v podobě verze Pro, která je v tomto směru výrazně střídmější.

CS24


Toshiba Satellite Pro U400 zaměřená na tzv. SOHO segment trhu se od "domácí" U400vky liší střídmějším designem a několika funkcemi navíc

Všechny nové Satellite a Satellite Pro sdílejí stejný typ displeje s vysokým jasem, který Toshiba označuje jako TruBrite. Dle specifikací by měl mít jas až 450 cd/m2 při práci s napájecím adaptérem a 250 cd na bateriích. Kromě toho je vybaven filtrem pro zvýraznění barev a kontrastu, který by v tomto případě neměl být čistým zrcadlem, protože se chlubí i antireflexním filtrem. Prvně byl tento druh displeje použit na noteboocích Qosmio.