Hlavní navigace

Nová Barracuda XT: 3 TB na pěti plotnách

2. 3. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Hitachi Deskstar 7K3000 dostává důstojného soupeře: Seagate vydává Barracudu XT s kapacitou tří terabajtů. Seagate stejně jako Hitachi použilo pět ploten, které se otáčejí rychlostí 7200 ot./min, a sektory standardní velikosti 512 bajtů, tedy žádé novoty jako Advanced Format.

Ne každý operační systém ale umí s takto velkými disky (přesněji řečeno s disky s tolika sektory) pracovat a ne každý BIOS z nich dokáže nabootovat; podle Seagate se jediná bezproblémová kombinace skládá z 64bitových Windows Vista/7 a „UEFI BIOS“ (já jsem si tedy myslel, že je buď BIOS, nebo UEFI, ale očividně jsem žil v bludu). Základní desky s obyčejným BIOSem z disku většího než 2,1 TB neumí nabootovat a Windows XP takový disk neumí použít ani na data.

Proto Seagate poskytuje svým zákazníkům zdarma software DiscWizard, který disk rozdělí na oddíly a zařídí, že i starší počítač z něho může bootovat a i Windows XP získají přístup k celé jeho kapacitě. O Linuxu se Seagate vůbec nezmiňuje, asi proto, že kdo si neumí naprogramovat vlastní driver, nemá v něm co pohledávat?

Barracuda XT 2TB

Řada Barracuda XT, která kromě 3TB modelu zahrnuje i 2TB (ten je již nějakou dobu v prodeji), se může pochlubit 64 MB vyrovnávací paměti a rozhraním SATA 6 Gb/s. 3TB varianta by měla dosáhnout rychlosti čtení (sustained read) 149 MB/s, dvouterabajtová „jen“ 138 MB/s (má totiž menší plotny, 4 × 500 GB). Seagate udává průměrnou latenci jako 4,16 ms, seek 8,5 ms při čtení a 9,5 ms při zápisu.

MMF24

3TB disk má doporučenou cenu $279, což v přepočtu a s přičtením DPH činí 5900 Kč, tedy asi o tisícikorunu více, než stojí Hitachi Deskstar 7K3000. Seagate však připouští, že reálná cena může být nižší.

Zdroj: Seagate, X-bit labs