Hlavní navigace

Nová CPU Intelu: Coffee Lake s 4 a 6 jádry v srpnu či září, levné Gemini Lake na podzim

8. 6. 2017

Sdílet

Procesor Intel
Zdroj: Intel

Minulý týden během Computexu se na internetu objevil mimo jiné věci i neoficiální snímek roadmapy Intelu – tedy plánu uvádění budoucích produktů. Ve shonu okolo v té chvíli už i oficiálního vydání highendové platformy Skylake-X poněkud zapadl, ale stojí za to se k němu vrátit.

Roadmapa ukazuje hlavní produktové „události“, která mají v nadcházejících měsících přijít na trh. Začíná právě highendovými Skylake-X platformy LGA 2066 a zde je první pozoruhodný detail: ačkoliv by mělo jít o materiál z akce pořádané pro partnerské firmy 23. května, Intel tehdy ještě stále sliboval jen dvanáctijádro. Plán na uvedení modelů s vyššími počty jader byl tehdy evidentně ještě tajný. Souvisí to asi i s tím, že o těchto vysokojádrových modelech bylo podle všeho rozhodnuto relativně nedávno a Intel dlouho počítal jen s obvyklým malým výkonnostním posunem proti Broadwellu-E. Tyto modely ovšem také půjdou na trh později, nikoliv v první červnové vlně, takže roadmapa sedí.

Roadmapa, kterou Intel ukazoval partnerům před Computexem (Zdroj: techPowerUp, fórum AnandTech) Roadmapa, kterou Intel ukazoval partnerům před Computexem (Zdroj: techPowerUp)

Šestijádra pro LGA 1151 do konce léta

Hlavním objektem zájmu na tomto slajdu je nicméně rozvrh uvádění nových procesorů pro maintreamový desktop – tzv. 8. generace procesorů Core, které už známe pod kódovým jménem Coffee Lake. Tento materiál (kterému je asi možno prakticky věřit) potvrzuje, že Intel část procesorů Coffee Lake přesunul z doby jejich původně plánovaného uvedení v prvním kvartále roku 2018 (tedy v běžném termínu, rok po letošním Kaby Lake). Část CPU se díky tomu objeví už v třetím kvartále, a to buď v srpnu, nebo v září.

intel-parnter-seminar-roadmapa-kveten-2017-detailV tomto termínu přijde na svět jen část procesorů Coffee Lake, a z čipsetů určených pro ně zatím jenom typ Z370 pro desky umožňující přetaktování. Po stránce procesorů ale omezeni na přetaktovávačské modely nebudeme. Ve slajdu je výslovně uvedeno, že v Q3 Intel vydá odemčené modely s TDP 95 W (tedy náhrady za dnešní Core i7-7700K a i5-7600K), kromě toho se ale mají objevit i běžné 65W verze, které budou zamčené. Tato časně uvedená Coffee Lake budou přitom nejen šestijádrová, ale i čtyřjádrová. Zda bude procesor s šest jídry dostupný i v 65W kategorii spotřeby, ale ze slajdu vyčíst nelze. Bohužel v něm také nenalezneme žádné potvrzení, zda budou tato CPU kompatibilní se současnými deskami platformy LGA 1151 – zatím v to doufáme.

KL24

Zbytek řady Coffee Lake bude uveden až v prvním kvartále roku 2018 (leden až březen), což byl asi původní plán. K 95W modelům řady „K“ (zda to budou ty samé, nebo Intel uvede rychlejší nástupce těch z Q3, nevíme) přibudou i 65W a 35W verze. Počty jader mají být šest, čtyři a dvě, takže je vidět, že v nižších patrech nabídky se s dvoujádry stále počítá a příchod šestijader neznamená, že by si i všechen lowend polepšil na čtyři jádra. Snad se ale stále posunou o něco níž (dnes musíte koupit alespoň Core i5 za pět tisíc). Spolu s těmito modely Coffee Lake pak bude vypuštěn i zbytek čipových sad řady 300. Zajímavé budou například integrovaným USB 3.1. Mělo by jít už o poslední generaci na platformě LGA 1151, následující procesory (10nm Ice Lake) již asi budou používat nový socket.

Atomy (Celerony, Pentia) Gemini Lake budou uvedeny tento podzim

Mezi oběma dávkami kofeinu však roadmapa ukazuje ještě něco – datum uvedení čipů Gemini Lake, které jsme zatím netušili. Gemini Lake je 14nm lowendový a úsporný SoC z linie Atomů, který bude směřovat do levných notebooků, mini PC a Mini-ITX desek. Jde o náhradu současných Pentií a Celeronů Apollo Lake, ale s údajně vyšším výkonem, jádry Goldmont+ a také třeba podporou pro paměti DDR4 a nativní výstup HDMI 2.0 (psali jsme o nich zde). Tyto čipy údajně Intel plánuje uvést během čtvrtého kvartálu, tedy v říjnu až prosinci. To znamená, že by se na trhu mohly objevit v prvním měsících roku 2018, nebo možná ještě na sklonku toho letošního.

Byl pro vás článek přínosný?