Hlavní navigace

Nová generace desktop procesorů Intel bude mít zajímavé levné modely: Core Ultra 3 je osmijádro

10. 8. 2024

Sdílet

Zdroj: Ľubomír Samák
Chvíli to vypadalo, že až přijde nová desktopová platforma LGA 1851, u procesorů Intel Arrow Lake pro ni si budete moci vybrat jenom z Core Ultra 9, Core Ultra 7 a Core Ultra 5. Nakonec bude existovat i levnější model, a dokonce bude velkým pokrokem proti současným Core i3.

Když jsme psali o připravovaných procesorech Intel Core Ultra generace 200 (Arrow Lake) pro desktop, které se chystají pro novou platformu LGA 1851, vědělo se ještě jenom o modelech Core Ultra 9, Core Ultra 7 a Core Ultra 5, které by zhruba měly odpovídat Core i9, i7 a i5. Původní informace byly, že Arrow Lake nebude ke koupi v levnější verzi Core i3 (Ultra 3). Ale to se změnilo a levný model nakonec bude. A bude zajímavější než ty dnešní.

Během června a července se na internetu objevilo hodně úniků interních informací přibližujících platformu LGA 1851, procesory Arrow Lake (ale také třeba vzdálenější Bartlett Lake a Panther Lake) od leakera s přezdívkou Jaykihn. Mezi tím i informace, že nabídka procesorů Arrow Lake by měla končit konfigurací Core Ultra 5 s 6+4 jádry, ale není chystán model Core Ultra 3 (nebo jen Core 3), který by ale teoreticky mohl být založený na refreshnutém 4nm křemíku Meteor Lake.

Teď se ale objevily informace o tom, že interní dokumenty Intelu už takový levnější model odhalily a nakonec bude založený na generaci Arrow Lake, což znamená, že bude mít nové výkonné architektury Lion Cove (P-Core) a Skymont (E-Core). A údajně má nést označení Core Ultra 3. Zřejmě buď Core Ultra 3 215, nebo Core Ultra 3 205. O těchto chystaných procesorech přinesl informace leaker s přezdívkou OneRaichu, ale poté jejich existenci potvrdil i onen poměrně osvědčený leaker Jaykihn.

Záchrana Intelu před vymíráním raptorů: Máme parametry procesorů Arrow Lake pro desktop Přečtěte si také:

Záchrana Intelu před vymíráním raptorů: Máme parametry procesorů Arrow Lake pro desktop

Jak rychlé budou next-gen procesory Intelu? První pohled na Arrow Lake převrací očekávání naruby Přečtěte si také:

Jak rychlé budou next-gen procesory Intelu? První pohled na Arrow Lake převrací očekávání naruby

Core Ultra 3 znamená 4+4 jádra

Vypadá to, že tento model Core Ultra 3 215 (nebo 205) by měl mít celkem osm jader, což ale jako u ostatních procesorů Arrow Lake bude hybridní kombinace velkých jader P-Core a malých či efektivních E-Core. Celkem by tedy procesor měl stále osm vláken jako současná Core i3, což jsou čtyřjádra s HT (tedy dvěma vlákny na jádro).

Desktopový procesor Core i3 generace Alder Lake

Autor: Ľubomír Samák

Ovšem protože jádra Skymont mají mít hodně vysoký výkon (IPC je údajně na úrovni velkých jader Raptor Lake a takty přes 4 GHz), měla by konfigurace v „šípovějezerním“ Core Ultra 3 být ve skutečnosti slušný upgrade ve výkonu. Ostatně i velká jádra Lion Cove by měla přinášet zlepšený jednovláknový výkon.

Lion Cove boří mýtus o smrti x86. Nová architektura od Intelu mění od základu všechny části jádra CPU Přečtěte si také:

Lion Cove boří mýtus o smrti x86. Nová architektura od Intelu mění od základu všechny části jádra CPU

Když je malé jádro větší bomba než to velké: Architektura Skymont, zachránce Intelu? Přečtěte si také:

Když je malé jádro větší bomba než to velké: Architektura Skymont, zachránce Intelu?

Podle označení „Ultra“ by tyto procesory měly obsahovat jednotku NPU, byť ta má mít u Arrow Lake výkon „jen“ okolo 13 TOPS, takže nebude dle požadavků Microsoftu dostatečná pro tzv. Copilot+ PC s lokálně běžící umělou inteligencí. Jejich grafika má obsahovat dvě Xe Core, což znamená 256 shaderů architektury Xe LPG (Alchemist), zatímco výkonnější konfigurace desktopového Arrow Lake dostanou 384, nebo 512 shaderů.

Podle Jaykihna by spotřeba měla být zhruba podobná jako u současných Core i3 pro desktop. Existovat má 65W verze s maximální turbo spotřebou (PL2) 76 W a vedle toho také 35W model, kde by maximální turbo spotřeba byla 71 W (ten by asi mohl mít označení „T“).

KL24

Pro pořádek dodejme, že procesory Arrow Lake pro desktop by měly jít na trh během října. Ovšem týká se to 125W modelů a pro ně určených desek s čipsetem Z890. Tento model Core Ultra 3 podle všeho nebude mít 125W odemčenou verzi, podobně jako v poslední době již nejsou na prodej odemčené Core i3. Z toho vyplývá, že se patrně začne prodávat až v druhé vlně mainstreamových 65W a 35W procesorů (a desek s čipsety H810 a B860). Ta má přijít až v roce 2025, dost možná zase v lednu během CES 2025.

Kolik toho připojíte k Arrow Lake a Lunar Lake? Konektivita nových CPU a čipsetů Intelu odhalená Přečtěte si také:

Kolik toho připojíte k Arrow Lake a Lunar Lake? Konektivita nových CPU a čipsetů Intelu odhalená

Levnější desky pro procesory Intel Arrow Lake budou dost ořezané. Jak se liší Z890, B860 a H810 Přečtěte si také:

Levnější desky pro procesory Intel Arrow Lake budou dost ořezané. Jak se liší Z890, B860 a H810

Procesory Arrow Lake budou Intelu muset vydržet dva roky, následující generace pro desktop je zrušená Přečtěte si také:

Procesory Arrow Lake budou Intelu muset vydržet dva roky, následující generace pro desktop je zrušená

Zdroje: OneRaichu, Jaykihn

Byl pro vás článek přínosný?