Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Nová generace desktopových procesorů Intel je tu: Raptor Lake už má 24 jader a takt skoro 6 GHz. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 2. 10. 2022 12:26

    tynyt

    RemMes: Co je to přesně "univerzální CPU?" Jak jej chceš definovat?

    A že neexistuje lepší návrh? To přece není pravda! Procesory schopné "umrtvit" své nepoužívané části na nulovou spotřebu existují (i na x86 platformě). Existuje i schopnost podtaktování a automatického undervoltingu (i na x86 platformě). Když použiješ analogii s auty, opravdu je podle tebe lepší a ekonomičtější mít jedno auto na nákupy, druhé na cesty do práce a třetí na dovolené? Nebo jen jedno auto, schopné zastat všechny tři úlohy?
    Navíc vem si proč a jak koncept big.little vznikl (u ARMu jako "řešení" neschopnosti navrhnout poměrně malý procesor s funkčním powermanagementem - a podle toho to také vypadá) a jak a proč jej implementoval Intel (ne proto, že by neuměl powerstates a powermanagement, ale proto, že nebyl schopen vyrobit ty své monolity s dobově dostatečným počtem jader!) Tedy pokaždé to bylo parciální řešení JINÉHO a nesouvisejícího problému a zároveň zcela protichůdná výchozí postavení ARMu a Intelu.
    Na to, abys dokázal velké jádro uvést do "skorospánku" kde bude konzumovat jednotky wattů opravdu malého E-šmejda nepotřebuješ, a to Intel umí už dlouhé roky. A opravdu nevím, co je na tom "fandovského" - pro mě ani hypotetické AMD s big.little nedává smysl a myslím si, že oni přijdou s úplně jinou strategií.

    Navíc tato "změna paradigmatu" - ona to opravdu změna je, ale ve smyslu čistě namířeném proti intelovským uživatelům, nikoli intelově konkurenci, přináší řadu podstatných problémů. Konec AVX-512, problémy se schedulerem, nevyrovnaným výkonem, atd. - to všechno přišlo jen proto, že Intel se nechtěl/neuměl vzdát svého monolitického jádra a zároveň nezvládl výrobní technologie a čipletizaci (jeho tiles byly velmi progresivní, ale dopadlo to jak vždycky, i přes prakticky neomezené zdroje to je zatím nepoužitelné.)

    Jestli si myslíš, že mě to těší, tak ne, netěší. Zpomaluje to vývoj a zvyšuje ceny. Měl jsem CPU jak AMD, tak Intel (intel jednoznačně nejdéle) a nedělá mi problém změnit platformu. Sere mě to, jak Intel dělá sviňárny a hogo-fogo, aby pak dostal nakládačku od reality a konkurence. Sere mě, jak Intel doslova dokurvil notebooky a jejich dokovací stanice. Místo toho, aby výrobci na této jedinečné platformě soutěžili a vyvíjeli, tak ten majoritní dělá podrazy a snaží se rejžovat, protože se na víc nezmůže. A jestli je "fandovství" to, že mám rád otevřené technologie, které si každý může implementovat podle svého a postupně je vylepšovat, tak jsem "vinen." A je mi to celkem jedno. Napíšu to, co si myslím, a na nějaké huráfandy, kteří hájí svůj nákupní výběr, celkem peču. Fu, to je zase slohovka!