Hlavní navigace

Názor k článku Nová generace desktopových procesorů Intel je tu: Raptor Lake už má 24 jader a takt skoro 6 GHz od tynyt - RemMes: No ale přesně tohle tvrdíš. Big.little je...

  • 2. 10. 2022 18:47

    tynyt

    RemMes: No ale přesně tohle tvrdíš. Big.little je přesné přirovnání k těm autům. Jedno je velké, druhé malé, třetí rychlé. Není lepší a jednodušší mít a udržovat jedno auto, které zastane dostatečně dobře všechny požadované úkoly?
    Serverové procesory jsou něco úplně jiného než desktop. Navíc, a to je k popukání, Intel zatím ještě žádný serverový procesor na bázi big.little neuvedl... U serverů se typicky požaduje buď nízká spotřeba s průměrným výkonem (a tam dnes můžeš použít skoro cokoli, od MIPSu, přes ARM až k x86), nebo extrémní výkon, a tam se na spotřebu nebo "slabé chvilky" vůbec nehraje, protože jen za licence zaplatíš tolik, že ani Goldový Intel Xeon nebude ta největší položka na faktuře. Dnes, když ti každý SW vendor účtuje licence po jádrech (nebo dokonce jádra x frekvence), je očekávání, že takový server se bude někdy "flákat" docela otázka toho, zda jej vůbec má smysl kupovat v takové konfiguraci, protože TCO takového řešení bude logicky zbytečně vyšší. AL má výkon, to ano, ale totožný (+/-) výkon dostaneš i Zenu a s nižším TDP a bez potíží s řešením chlazení. Je to úplně ten stejný případ, jako v době, kdy mělo AMD bulldozer a "dokázalo" dodat věci jako FX9590. Ten procesor měl 220W TDP, potřeboval spešl desku a chladič, na některé úlohy to byl super CPU za super peníze, ale nikdy jsem jej nikomu nedoporučil, ale místo něj doporučoval a kupoval soudobé i7, protože byly jednoznačně lepší. Když si dnes dosadíš AL nebo RPL místo toho Vishery, dojdeš ke stejným závěrům. Takové "top" CPU se totiž nekupují na to, abys s nimi koukal na grafy z burzy (jako ten fanatický demagog výše), ale na to, aby to něco reálně počítalo, jenže pak narazíš na problémy s teplem a hlukem.