Hlavní navigace

Nová generace GPU od AMD blízko? Radeon RX 8000 unikl v benchmarku, spekuluje se o vydání ještě letos

26. 8. 2024

Sdílet

Zdroj: AMD
GPU, které by mohlo být Radeonem RX 8700 XT, kdosi otestoval v Geekbenchi. Podle aktuálních drbů jsou nové karty od AMD blíž vydání, než se míní, a mohly by být na prodej už za dva měsíce.

V poslední době je ticho okolo připravované nové generace grafik od AMD s architekturou RDNA 4, navíc umocněné tím, že AMD během Computexu plánované budoucí Radeony vůbec nezmínilo. Teď se ale zase objevil kouř a ohníček: Zřejmě poprvé se toto nové GPU objevilo na internetu. Čip Navi 48 se vynořil v databázi benchmarku Geekbench a zdá se, že už je testovaný výrobci karet nebo počítačů. Vydání se tedy přiblížilo, i když nevíme, jak iminentně.

V databázi Geekbench se objevil OpenCL test počítače s deskou Asus (TUF Gaming B660M-Plus WiFi D4) a grafikou AMD Radeon, která ale ještě není rozpoznaná a jde o dosud nevydaný model. Hlásí se však jako GPU s architekturou gfx1201 a gfx120× podle linuxových ovladačů znamená architekturu RDNA 4 (architektury RDNA 3.5 v Ryzenech AI 300 má označení gfx115×). Zřejmě jde tedy o jedno z nových chystaných GPU.

Geekbench u karty uvádí 28 „Compute Units“, to však neznamená CU ve smyslu, v jakém o nich mluví AMD. Benchmark totiž u jeho GPU detekuje počet workgroup processorů, které jsou tvořené dvěma CU. Toto GPU tedy má 56 CU, což znamená 3584 shaderů. Jde tedy asi o ořezanou verzi čipu Navi 48, zatímco plná by měla mít 64 CU (4096 shaderů).

GPU má detekovaný takt 2,1 GHz. Ovšem může jít o vzorek, u kterého nejsou frekvence finální. Také ovladače nejsou asi v moc zralém stavu, protože výkonnostní skóre vychází velmi nízké.

Je zajímavé, že ač jde o grafiku s ořezanou verzí GPU, má osazenou 16GB paměť, tedy zřejmě s 256bitovou sběrnicí. AMD pravděpodobně uvede minimálně dva modely, kde jeden bude obsahovat 4096 shaderů a 16GB paměť a druhý bude osekaný, patrně na zde viděných 3584 shaderů. Podle tohoto úniku by ořezaná verze stále mohla mít plně aktivní paměťový subsystém s kapacitou 16 GB, nebylo by to tedy jako u Radeonů RX 7800 XT a RX 7700 XT, kde je paměť modelu 7700 XT osekaná.

Únik grafické karty generace AMD Radeon RX 8000 v databází Geekbench

Únik grafické karty generace AMD Radeon RX 8000 v databázi Geekbench

Autor: Geekbench browser

Záznamy z testování se v databázi objevily dnes. VideoCardz usuzuje, že už pravděpodobně znamenají přítomnost vzorků GPU v rukou partnerů (výrobců grafik nebo OEM výrobců počítačů). A to proto, že je karta testovaná v počítači platformy Intel (s Core i7–12700F), zatímco interní testování AMD by nejspíš používalo procesor Ryzen. Ovšem toto samozřejmě není 100% spolehlivé vodítko.

Mohly by nové karty vyjít již během podzimu?

Čistě z tohoto úniku bohužel nelze hádat, za jak dlouho by se tyto grafiky mohly dostat do prodeje. Youtuber Moore’s Law is Dead nicméně pár dní před touto zprávou vydal video, ve kterém mluví o tom, že by tyto grafiky, nebo alespoň jeden z modelů, mohly vyjít poměrně brzo. V posledních měsících se přitom přestalo mluvit o tom, že by nová generace vyšla již letos, a převládlo mínění, že ji uvidíme až v novém roce v Q1 2025.

Moore’s Law is Dead s tím ale nyní nesouhlasí a tvrdí, že podle jeho zdrojů je vydání plánované na říjen nebo listopad letošního roku, přičemž přidává ještě nějakou další omáčku o tom, že AMD údajně chce být připravené na poměrně velké prodeje a mít zásobu karet (také podle něj prý AMD úmyslně o vydání až v roce 2025 mlžilo kvůli zmatení konkurence – je ale otázka, jak reálné něco takového je).

CS24

Vydání ještě letos na podzim by bylo pozitivní, zvlášť vzhledem k tomu, že Radeony RX 8000 mají mít novou architekturu RDNA 4 mimo jiné s vylepšeným výkonem v ray tracingu, a přinesly by tak lepší výběr do mainstreamového segmentu grafik. Těžko ale říct, zda se dá videu od Moore’s Law is Dead věřit. Nelze vyloučit, že jde o spekulaci nebo něčí dezinformaci. Zatím tedy s dřívějším vydáním úplně nepočítejte, ale uvidíme, jak se situace vyvrbí…

Zmizí největší výhoda Nvidie? Grafiky Radeon RX 8000 prý mají úplně nové jednotky pro ray tracing Přečtěte si také:

Zmizí největší výhoda Nvidie? Grafiky Radeon RX 8000 prý mají úplně nové jednotky pro ray tracing

Radeony RX 8000 mohou dojet na staré paměti. Ani výkonnější modely nemají rychlejší GDDR6 Přečtěte si také:

Radeony RX 8000 mohou dojet na staré paměti. Ani výkonnější modely nemají rychlejší GDDR6

Zdroje: VideoCardz, Moore’s Law is Dead