Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Nová generace grafik AMD je tu: Radeon RX 7900 XT a Radeon RX 7900 XTX odhalené. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 5. 11. 2022 18:45

    Jan Olšan

    Teda, nějak se nemůžu ubránit offtopicu, ale náhodou open source pro aplikace je super, už jenom proto, že pak ten software většinou má lepší schopnost přežít ztrátu zájmu původního autora. A někdy je ta kolaborace umožněná GPL opravdu velký přínos (x264 začal někdo úplně jinej než cca 2 lidi, kteří ho pak pozvedli na světovou úroveň, ale i těm pak v těch zlatých letech pomáhalo dost dalších lidí to pozvednout ještě o level víc a obohatit o další featury na které by se core duo nezmohlo, případně pomáhali s bugfixy, a tihle další lidi to pak mohli udržovat po roce cca 2012 - 2013, kdy to nejdůležitější duo ztratilo zájem).

    U operačního systému jako platformy to teda je to komplikovanější, tam to až tak skvěle nefunguje, protože už je zase velkej problém tříštění a chybějící koordinace a vedení, takže se přiznám tam je pro mě Linux ta konkurence, jejíž přínos je v tom, že Microsoft nezvedne ceny :) Teda, funguje to dost na to, aby se vytvořila použitelná alternativa, ale ne na to, aby byla jasně lepší.

    A vyloženě jasná výhra je to u různých knihoven, které se třeba používají v serverových aplikacích, tam open source fakt jede. Občas až moc, kdy třeba miliony serverů i velkých korporací závisí na nějaké malé knihovně, kterou někdo udržuje ve volném čase a nejradši by s tím seknul, protože ho nikdo neplatí a nemá čas. negativní důsledek, ale ten open source tak kvůli snadnému použití má nesporné výhody.