Hlavní navigace

Nové grafiky Nvidia zatočí s elektroměrem. GeForce RTX 5090 má spotřebu 600 W

3. 9. 2024

Sdílet

Nvidia B200, AI GPU generace Blackwell
Zdroj: Nvidia
GeForce RTX 5000 mají mít u všech modelů vyšší TDP než dnešní generace, nejvíc se zhorší žravost u výkonných modelů.

Nvidia nyní chystá novou generaci grafických karet s architekturou Blackwell, která by měla letos na podzim nebo začátkem příštího roku vyjít jako GeForce RTX 5000 (pokud bude zachované současné schéma značení). Nvidia pro ně použije stále 4nm proces, který sice může mít určitá zlepšení, ale v jádru jde o stejnou technologii jako u současných GPU. To bude mít za důsledek, že u nové generace herních grafik narostou spotřeby všech modelů.

Tato zpráva přišla od leakera s přezdívkou Kopite7kimi, který je asi nejspolehlivějším zdrojem informací o plánech Nvidie. Firma by zřejmě už měla nějak komunikovat o parametrech s partnery vyrábějícími karty, takže už se asi předběžné specifikace začínají dostávat ven. Podle Kopite7kimiho z těchto informací vyplývá, že GeForce RTX 5000 budou mít napříč nabídkou u jednotlivých modelů vyšší spotřeby, než mají jejich odpovídající předchůdci v generaci RTX 4000.

Navýšení TDP tedy budou prakticky u všech grafik, ale více výrazné prý budou u vyšších výkonnějších karet. Znamená to asi i to, že celkově stoupne maximální úroveň spotřeby, s jakou se u herní grafiky můžete setkat. Doteď byly rekordmany (v negativním smyslu) GeForce RTX 3090 Ti a GeForce RTX 4090 od Nvidie se 450W TDP. Jelikož ale má i u highendu spotřeba stoupnout, nejvýkonnější model generace Blackwell (snad GeForce RTX 5090) musí jít ještě výš.

Původně jsme uvažovali, že musíme čekat spotřebu někde mezi 500 až 550 W, ovšem Kopite7kimi poté dodal, že Nvidia půjde ještě výš a GeForce RTX 5090 patrně bude mít TDP 600 W. Sedělo by to se zprávami, podle kterých se pro tuto grafiku chystá velmi sofistikovaný chladič. GeForce RTX 5080 by mohla jít až na 400 W. Výslovně má být zvýšeno také TDP GeForce RTX 5070, ale zde konkrétní hodnota nebyla naznačena.

Nvidia GeForce RTX 5090 má nevídaný design. PCB je ze tří částí, chladič je dělaný na spotřebu 600 W Přečtěte si také:

Nvidia GeForce RTX 5090 má nevídaný design. PCB je ze tří částí, chladič je dělaný na spotřebu 600 W

Navýšení spotřeby u GPU Blackwell je poměrně očekávatelná věc. Nvidia totiž použije stále 4nm proces TSMC (4NP). Jde si o něco zlepšenou variantu proti předtím používanému procesu 4N, ale obojí jsou custom varianty 5nm technologie. Nvidia přitom asi může výkon nových GPU u nižších modelů hnát nahoru frekvencemi, což na stejném procesu obvykle vede ke zvýšení spotřeby. 

U nejvýkonnějšího čipu GB202 a na něm založené GeForce RTX 5090 místo toho bude výrazně zvýšen počet výpočetních jednotek a také paměťový řadič se rozšíří až na 512 bitů, i to by ale mělo vést ke zvýšení spotřeby, pokud to vše nemohou kompenzovat novější více efektivní tranzistory.

Specifikace GPU Nvidia Blackwell: Nové GeForce budou pokrok v highendu, ale levnější karty stagnace? Přečtěte si také:

Specifikace GPU Nvidia Blackwell: Nové GeForce budou pokrok v highendu, ale levnější karty stagnace?

Nová generace grafik Nvidia může mít masivně zvýšené frekvence, až 30% nárůst u RTX 5090 Přečtěte si také:

Nová generace grafik Nvidia může mít masivně zvýšené frekvence, až 30% nárůst u RTX 5090

Vydání v roce 2025?

Nicméně, protože jsou ještě tyto grafiky nějaké měsíce od vydání, mohou se jejich parametry stále měnit. V posledních letech Nvidia často hýbala parametry i relativně krátce před vydáním, nebo některé modely odkládala a rušila. Leccos by se proto ještě mohlo změnit a informace o nárůstech spotřeb tak nemusí být definitivní.

CS24

Nvidia B200 Blackwell

Nvidia B200: Výpočetní varianta architektury Blackwell

Autor: Nvidia, via: Tom's Hardware

Zatím není jasné, zda je vydání stále plánováno na letošní rok. Podle předchozích zpráv zřejmě Nvidia chtěla novou generaci vydat v někdy v posledním kvartálu roku, ale plány se mohou změnit, čas vydání nikde oficiálně potvrzený nebyl. V červenci se opět začalo mluvit o tom, že vydání bude nakonec až v novém roce. Pokud nějaké karty generace Blackwell vyjdou letos, měl to podle předchozích úniků být prvně model GeForce RTX 5080, nikoliv nejvyšší model RTX 5090, který měl následovat později. Ovšem zda tato verze plánů Nvidie stále platí, netušíme.

Zdroje: Kopite7kimi (1, 2, 3, 4), VideoCardz