Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Nová generace procesorů Apple: A15 s jádrem Avalanche. IPC téměř stejné, zasekl se vývoj?. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 23. 9. 2021 11:22

    JirkaK

    @PetebLazar ano, je to výkonem i5/Ryzen 5, víc než drtivá většina dokáže využít v laptopu. M1 je entry level SoC

    @gogo1963 ale ty nechápeš že Apple si vyvíjí HW podle potřeb vlastního SW. Nedělají univerzální zařízení ale zařízení pro specifické použití, to co chceš ty s tím nemá nic společného.

    Proč by investovali prostředky do vývoje CPU výkonu který bude i při nerealistickém zdvojnásobení výkonu nedostačující. Zaměřím se na to co potřebuji, nový image procesing, akcelerace AI apod. který je mnohonásobně výkonnější než CPU výkon SoC a plní funkci, kterou to zařízení má plnit. Třeba v iOS 15 nebude část věcí fungovat na telefonech s čipy staršími než A12 protože mají starší verzi neural enginu který nemá dostatek výkonu na všechnu AI realtime. iPhone 12 nedostane cinematic video i když má “stejně výkonné CPU” protože je to postaveno na AI a grafickém výkonu a i toho je pořád málo, proto je režim omezený na FHD rozlišení. Některé featury MacOS 12 nepoběží na Macu s Intelem protože nemá žádný AI akcelerátor a CPUčka by to nezvládaly…

    Zeptej se majitelů iPhone 12 jestli jim chybí výkon… předpokládám že ti v podstatě všichni odpoví že telefon má výkonu dost, počítám to ti odpoví i majitelé iP11 a předpokládám i těch s XS/XR.
    A15 navíc nepužívá Arm9 jádra, která přišly pozdě na to aby to Apple stihl implementovat, takže další důvod neinvestovat do toho CPU tolik úsilí, poladí se to až v následujících čipech…