Hlavní navigace

Nová generace procesorů Intel je už jen měsíc a něco vzdálená. Zadrží Lunar Lake Zen 5 a Apple?

31. 7. 2024

Sdílet

Intel Core Ultra 200V Lunar Lake
Zdroj: Intel
Sám Intel teď potvrdil den, kdy přijdou na trh nové procesory Lunar Lake a s nimi nová architektonická éra Intelu s jádry Lion Cove a Skymont.

AMD v neděli (skoro na konci července) vydalo svou novou generaci procesorů pro notebooky s jádrem Zen 5. Vypadá to, že „modrý tým“ nebude nakonec o tolik pozadu, protože Intel nyní také oficiálně oznámil datum vydání procesorů Lunar Lake a to má nastat prakticky měsíc po vydání Ryzenů AI 300 (s pár dny navíc). Má to být den dostupnosti prvních notebooků s procesory Lunar Lake, takže příchod nové generace Intelu už je také blízko.

Vydání procesorů Lunar Lake, respektive prvních notebooků s nimi, je naplánováno před zářijovým veletrhem IFA 2024, který se koná od 6. 9. do 10. 9. v Berlíně. Stroje s novými procesory tam budou patrně široce prezentované, ale Intel je spolu s partnery (výrobci notebooků) uvede na trh o pár dní předtím 3. 9. v úterý.

Tato akce má přinést vydání (launch) procesorů Lunar Lake neboli druhé generace Core Ultra – tato verze určená pro ultramobilní zařízení ponese označení Core Ultra 200V. Odhalovačku bude možno sledovat na internetu v přímém přenosu a kromě Intelu by se na ní měli podílet i výrobci notebooků, kteří souběžně představí a uvedou své notebooky s Lunar Lake.

Intel Lunar Lake

Intel Lunar Lake

Autor: Intel

Lunar Lake: Ultramobilní odpověď Intelu mimo jiné na Apple

Procesorům Lunar Lake jsme věnovali několik článků po Computexu, kde Intel již odhalil většinou jejich detailů. Jde o čipletový procesor s on-package pamětí, který je maximálně optimalizovaný na nízkou spotřebu při zachování vysokého výkonu, respektive na maximální energetickou efektivitu.

Prezentace procesorů Intel Lunar Lake

Prezentace procesorů Intel Lunar Lake

Autor: Intel, via: Tom's Hardware

Tento procesor je prvním čipem Intelu pro Copilot+ PC vybaveným dostatečně výkonnou NPU pro provoz AI aplikací přímo na zařízení, takže přinese konkurenci již zmiňovanému AMD Ryzenu AI 300 a Snapdragonům X Elite (a X Plus) od Qualcommu. Důrazem na mobilitu a efektivitu to ale bude i odpověď ARM na procesory Applu (M1 až nejnovější M4).

Copilot+ PC: Nejinteligentnější počítače jsou s procesorem ARM a AI, tvrdí Microsoft Přečtěte si také:

Copilot+ PC: Nejinteligentnější počítače jsou s procesorem ARM a AI, tvrdí Microsoft

Lunar Lake však obsahuje také nové architektury CPU jak u jader P-Core (Lion Cove), tak u E-Core (Skymont), které se poté objeví také ve výkonnějších procesorech Arrow Lake. A navíc jde o první produkt s novou generací GPU architektury Xe2 (jinak také označované Battlemage). Půjde tedy o hodně důležitou premiéru.

Intel uvádí procesor Lunar Lake: Plný jeho nejlepších technologií, čipy ale už má z Tchaj-wanu Přečtěte si také:

Intel uvádí procesor Lunar Lake: Plný jeho nejlepších technologií, čipy ale už má z Tchaj-wanu

Lion Cove boří mýtus o smrti x86. Nová architektura od Intelu mění od základu všechny části jádra CPU Přečtěte si také:

Lion Cove boří mýtus o smrti x86. Nová architektura od Intelu mění od základu všechny části jádra CPU

Když je malé jádro větší bomba než to velké: Architektura Skymont, zachránce Intelu? Přečtěte si také:

Když je malé jádro větší bomba než to velké: Architektura Skymont, zachránce Intelu?

Nástřel modelů

Intel zatím sice o procesoru Lunar Lake zveřejnil prakticky vyčerpávající podrobnosti, ale ještě oficiálně neoznámil jeho modely, konfigurace a frekvence. Ty nicméně unikly na internet a psali jsme o nich v tomto článku:

Máme parametry procesorů Intel Lunar Lake: Znamená výroba v TSMC konec vysokých frekvencí? Přečtěte si také:

Máme parametry procesorů Intel Lunar Lake: Znamená výroba v TSMC konec vysokých frekvencí?

Podle těchto neoficiálních informací půjde o osmijádrové procesory (ve všech konfiguracích) s frekvencí boostu až 5,1 GHz a TDP od 17 W po 30 W.

KL24

Kdy vyjdou recenze (a tím i první nezávislé a oficiální testy výkonu Lunar Lake i architektur Lion Cove a Skymont), zatím úplně jasné není. Recenze v některých případech mohou být publikovány ještě před startem prodejů, ale pokud zde půjde o jedno velké odhalení se současným startem prodejů, možná testy budou muset čekat na stejný den a hodinu.

Zdroj: Intel

Byl pro vás článek přínosný?