Hlavní navigace

Názor k článku Nová generace procesorů Intel je už jen měsíc a něco vzdálená. Zadrží Lunar Lake Zen 5 a Apple? od Jan Olšan - Ten vliv odebrání HT... ono je třeba pamatovat,...

  • 31. 7. 2024 20:04

    Jan Olšan

    Ten vliv odebrání HT... ono je třeba pamatovat, že se to týká jenom P-Core, kterých je u těch procesorů jenom polovina nebo i míň. Takže to zamrzí z takovéhotoho technického hlediska, ale ten výkon to nepoškodí tolik, kolik by to stálo u AMD. A to je asi taky důvod, proč to Intel dělá - protože stejně SMT/HT neměl u všech jader.

    u toho Lunar Lake nejspíš izolovaný výkon P-Core stejně stoupne proti Meteor Lake a v mnoholváknových úlohách to často asi může ten deficit +- eliminovat. A E-Core by měla být výrazně výkonnější, takže vytáhnou MT výkon nahoru místo HT.

    Každopádně bude Lunar Lake procesor, u kterého bude důležitá efektivita a jednovláknový výkon, což mu sna půjde. Ten mnohovláknový výkon holt bude o něco upozaděn a bude úkolem pro pozdější H a P řady procesorů Arrow Lake. Neviděl bych v tom fatální problém holt je to jiný segment (ale pokud bude Strix Point schopný konkurovat Lunar Lake a ještě bude mít potenciál k lepšímu MT výkonu, tak to bude jeho plus - uvidíme).