Hlavní navigace

Nová generace Radeonů prý přijde v květnu. Vega 11 jako RX 590, Vega 10 se značkou Fury?

24. 2. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vše tomu nasvědčuje, že Nvidia na začátku března uvede novou highendovou grafiku založenou (asi) na čipu GP102. Ta nahradí dosavadní top model GeForce GTX 1080, nicméně zřejmě nebude vévodit nové generaci „GeForce 2000“, ale dostane označení GTX 1080 Ti. Pokud vás zajímá, co se proti tomu bude snažit dělat konkurence (tedy AMD), máme něco informací i o nadcházející nové generaci Radeonů.

AMD při středeční předváděčce a papírovém uvedení Ryzenu karty Vega opět ukazovalo, i když o nich zatím stále nesdělilo nic moc nového. Více bychom se však zřejmě měli dozvědět 28. února, kdy AMD pořádá na GDC konferenci Capsaicin & Cream. Firma mezitím na svých stránkách nadhodila, že na akci nám bude dopřán pohled do budoucnosti na „léto Radeonů“. Ukáže tedy něco, co v oblasti grafik chystá na následující měsíce, snad s plánem uvedení někdy na květen, červen či červenec.

Tolik tedy co je známo oficiálně. Podle webu VideoCardz by v tomto období měla vyjít nová řada Radeonů, snad označená „RX 500“. Momentálně prý jeho informátoři hovoří o tom, že by tyto grafiky měly vyjít nebo být oznámené v květnu. Mají být založené dílem na čipech nové generace Vega, z části ale také na loňských GPU Polaris. Dle VideoCardz budou modely RX 570 a RX 580 přeznačené, tedy založené na Polarisu 10 a kartách RX 470 a RX 480. Až Radeon RX 590 má pravděpodobně být založen na novince s architekturou Vega. Ovšem nikoliv na highendovém čipu Vega 10.

Prototyp karty AMD Radeon s GPU Vega (Zdroj: PCGamesHardware) Prototyp karty AMD Radeon s GPU Vega, foto z únorového odhalení procesorů Ryzen (Zdroj: PCGamesHardware)

Radeon RX 590 bude mainstreamová Vega 11

Podle VideoCardz už totiž součástí letošní řady grafik bude i čip Vega 11, který bude slabší verzí Vegy 10, zamířenou do mainstreamu. Vega 11 nebude ale nahrazovat Polaris 10, postaví se na pozici nad ním a oba čipy budou v řadě RX 500 koexistovat. Karta RX 590 založená na GPU Vega 11 by dle VideoCardz mohla být rychlá zhruba jako oblíbená GeForce GTX 1070 a cílit tak na pozici, kde grafiky dnes dávají ideální kompromis mezi výkonem a cenou. Specifikace pro Vegu 11 zatím nejsou známé, nicméně prý je šance, že by mohla místo dražších pamětí HBM2 mít konvenční GDDR5 či GDDR5X.

Z toho vyplývá, že čip Vega 10 bude muset být ještě o patro výš, kde už ale v číslování takříkajíc nezbývá místo. Pravděpodobně by asi opět mohl stát mimo a nést označení Radeon Fury (respektive Radeon RX Fury) či podobné. Jak se karta (či karty, pravděpodobně přijde ořezaná i plná verze) bude jmenovat, prý možná ještě ani není rozhodnuto. Pevně daná ještě není asi ani cena, ta by ale měla být někde mezi 600 a 700 dolary, jako měl při vydání Radeon R9 Fury X. Zde bude ale hrát roli to, jak se vyvede GeForce GTX 1080 Ti a kolik za ni bude chtít Nvidia.

Vega 10, 250W grafika na vzduchu?

Jak už bylo řečeno, AMD ve středu kartu Vega předvádělo v počítači s procesorem Ryzen 7 1700X. Demo hry Star Wars Battlefront v rozlišení 4K a nastavení Ultra, které na stroji běželo, můžete vidět třeba na tomto videu. Stále bohužel platí, že se toho o výkonu mnoho říct nedá, neboť těžko srovnat a také se stále jednalo o inženýrský vzorek. Patrně stejný jako na CES, včetně diagnostického kusu PCB s portem USB navíc. Nicméně karta tentokrát nebyla zakrytá páskou.

KL24

Napájení osmipinem a šestipinem naznačuje, že TDP je 250 W (Zdroj: PCGamesHardware) Napájení osmipinem a šestipinem naznačuje, že TDP je 250 W (Zdroj: PCGamesHardware)

Na fotografiích (velké množství jich má například web VideoCardz) je tak vidět, že karta má dvouslotový a čistě vzduchový chladič. Není tedy chlazená vodou jako R9 Fury X. Výstupy vypadají na klasické tři DisplayPorty a HDMI. A co je důležité: PCB má sice přípravu na dva napájecí osmipinové konektory, ale osazený je jen jeden osmipin a jeden šestipin. To je stejná konfigurace, jakou má GeForce GTX Titan X s TDP 250 W. Je tudíž možné, že referenční Vega 10 bude mít stejné TDP jako tato Nvidia.

amd-radeon-vega-logo-legitreviews Logo pro grafiky Radeon s architekturou Vega (Zdroj: Legit Reviews)

Zdá se jinak, že architektura Vega bude mít podobně jako Zen své vlastní logo. Tvoří jej dva jednoduché trojúhelníky připomínající písmeno V s logotypem „Radeon Vega“. Jméno architektury, na níž je GPU založené, by tak teoreticky mohlo být i součástí názvu a „brandingu“ těchto Radeonů.

Byl pro vás článek přínosný?