Hlavní navigace

Nová konkurence pro dnešní konzole? AMD má zakázku na další „semi-custom“ APU

16. 12. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Lze říct, že souboj současné generace herních konzolí vedený zejména mezi Playstation 4 a Xboxem One je teď, zhruba jeden rok po uvedení, teprve na počátku. Je ale pravda, že tato generace začala oproti minulosti s horší výkonnostní pozicí oproti PC. To by mohlo poněkud zkrátit její životní cyklus a způsobit, že následující generace konzolí přijde dříve, než se původně počítalo. Určitá indicie v tomto směru se možná nyní naskytla – zdá se totiž, že AMD už pracuje na procesoru pro novou, zatím neoznámenou herní konzoli.

Tato informace přišla na svět poměrně nenápadně. Už v říjnu (októbri) se zástupci AMD nechali slyšet, že se firmě podařilo získat kontrakty na dvě nová „semi-custom APU“ – tedy čipy, které firma svému klientovi navrhne a vyrobí na míru. Mělo jít o čipy s GPU Radeon, procesorová jádra měla být v jednom případě instrukční sady x86, ovšem v tom druhém už měla být použita architektura ARM. Śéfúčetní AMD Devinder Kumar k tomu teď ale na konferenci pořádané minulý týden přidal zajímavý detail. Naznačil, že jedno z těchto APU bude určeno pro herní aplikace, zatímco jedno nikoliv.

APU konzole Xbox One
Semi-custom APU konzole Xbox One

Pojmem „semi-custom APU“ se v AMD dosud označovaly čipy pro konzole Xbox One a Playstation 4. Úvaha, že nové APU tohoto typu s herním určením bude pohánět herní konzoli, se proto přímo nabízí. Ono také není mnoho jiných důvodů, proč si objednat drahý vývoj speciálního procesoru. I tak se ovšem pohybujeme v rovině spekulací. AMD bohužel neuvádí, kdo těmito klienty je, naznačilo ale, že dotyčné produkty přijdou na trh v roce 2016.

Dostupný je ještě jeden detail, který možná naznačuje, že zde nepůjde o tak významné herní zařízení, jakým jsou hlavní „velké konzole“. Možná si ještě vzpomenete, že loni AMD ocenilo svůj kontrakt na APU v novém Xboxu na tři miliardy dolarů. Nyní ale hovoříme o značně menší sumě. Podle AMD se jedná asi o jednu miliardu, a to ještě včetně onoho druhého čipu. To znamená, že ono herní APU zřejmě bude mnohem levnějším čipem, nebo ho firma zdaleka nevyrobí tolik kusů, jako čipů pro velké konzole. Je ovšem pravda, že onen miliardový výhled platí pro období tří let, zatímco u třech miliard z Xboxu One se počítá s mnohem delším životním cyklem.

 

Možností, ke které se přiklání část komentátorů, je to, že oním novým klientem je Nintendo. Jeho Wii U se totiž nesetkává s příliš velkou odezvou na trhu a navíc má ze současných konzolí nejméně výkonný hardware. To vede ke spekulacím, že Nintendo přistoupí jako první k náhradě svého stroje novou konzolí – částečně podloženým tím, že firma před pár měsíci uveřejnila nabídky práce, které by se mohly k vývoji nové konzole vztahovat. Nicméně je třeba mít na paměti, že vývoj herní konzole trvá poměrně dlouho, a je dost pravděpodobné, že v tuto chvíli už na nové generaci alespoň konceptuálně dělají také v Microsoftu a v Sony. Stejně dobře jako o Nintendu proto můžeme spekulovat, že oním „herním klientem“, který si u AMD zadal APU na míru, je jedna z těchto společností.


...a čip, který AMD vyrábí pro Sony PlayStation 4

 

MMF24

Zatím není nic jisté

Možnosti pochopitelně mohou být i prozaičtější. Ono semi-custom APU by mohlo být i poměrně nudným čipem pro konzoli na nenáročné hraní, případně čipem pro stroje typu videoherní terminál – a nebo pro mobilní zařízení, či pro cloudový server pro streamování her. Je také možné, že dosti útržkovitá informace byla dezinterpretována a ve skutečnosti je vztah onoho APU k herní oblasti méně přímý nebo prostě jiný, než si zde domýšlíme. Na nějaké jasnější odpovědi si asi budeme muset ještě aspoň rok počkat.

Zdroj: KitGuru