Hlavní navigace

Nová krev v nejlevnější třídě SSD: Kingston NV3 je lowend, ale zvládne rychlost až 6 GB/s

7. 8. 2024

Sdílet

Kingston NV3
Zdroj: Kingston
SSD řady Kingston NV1 a po nich NV2 jsou jedna z nejlevnějších NVMe SSD, jaká se dají sehnat. Teď dostávají nástupce NV3, který by snad měl být podobně dostupný a tím pádem populární, ale měl by mít o dost vyšší výkon.

Kingston sice nepatří mezi značky SSD, které provozují přímo výrobci pamětí NAND (Samsung, Micron/Crucial, WD, Kioxia, Hynix/Solidigm), a jsou tím pádem považované za jakousi elitu, ale disky a NVMe moduly od Kigstonu jsou na trhu jedny z nejpopulárnějších. Právě tato značka teď na trh uvádí nový model svého nejzákladnějšího levného SSD, Kingston NV3. Navazuje na předchozí „lidové“ moduly NV1 a NV2, a také tedy asi bude dost populární.

Tato řada Kingstonu vznikla v roce 2021 s modelem NV1 a představuje základní NVMe model v nabídce firmy. V roce 2022 pak vyšla verze NV2 s podporou PCIe 4.0. Kingston u těchto modulů podřídil všechno ceně, zřejmě například není pevně dáno, jaký řadič či NAND v nich jsou osazené, aby se komponenty mohly pružně měnit. Moduly NV1 i NV2 například používaly v různých sériích jak řadiče Phison, tak Silicon Motion a obě varianty se vyskytovaly jak s TLC, tak s QLC NAND (ta se ovšem používala méně často). Takže pokud se chcete QLC vyhnout, nejsou pro vás tyto moduly úplně vhodná volba.

Kingston NV3

Nyní vychází třetí generace těchto SSD označená Kingston NV3. Nebyla nějak speciálně oznámena a pouze se objevila na webu firmy. Tyto moduly opět používají rozhraní PCIe Express 4.0 ×4 (jako už NV2), ale jejich rychlosti jsou vyšší, a lze tedy říct, že z jeho rychlosti dokážou víc vytěžit. Kingston uvádí, že výkon sekvenčního čtení u nich je až 6000 MB/s a výkon sekvenčního zápisu až 4000 MB/s (pro 1TB model) nebo až 5000 MB/s u nejvyšších kapacit. Liší se to ale model od modelu – viz tabulku se specifikacemi.

Kingston NV3

Kingston NV3

Autor: Kingston

Moduly mají obvyklé provedení M.2 2280 a nyní ze začátku budou prodávané s kapacitami 500 GB, 1 TB a 2 TB. Ale později ve čtvrtém kvartále se má začít prodávat ještě verze se 4TB kapacitou (u které lze tušit, že může být vždy založená na QLC NAND). Je pravděpodobné, že v modulu se opět mohou střídat různé řadiče (vždy ale asi levnější DRAMless typy), Kingston opět přesný typ ve specifikacích nesděluje. Podle osazení se také asi můžou lišit charakteristiky výkonu, které by ale měly splňovat rámcové tabulkové parametry.

Kingston NV3

Specifikace SSD Kingston NV3

Autor: Kingston

Opět nelze vyloučit ani to, že v části modulů bude používána paměť QLC NAND. Vyšší pravděpodobnost je asi ve 2TB a 4TB modelu, ale Kingston má záruku na počet přepisů i u menšího 500GB modelu stanovenou dost nízko tak, aby použití QLC NAND „podporovala“. Garance odpovídá 320 přepisovacím cyklům na jednu buňku – 160 TB zápisu u 500GB modelu, 320 TB u 1TB, 640 TB u 2TB a u budoucí 4TB verze bude firma garantovat 1280 TB celkového zápisu. Délka záruky je jen tříletá proti pěti letům obvyklým u trošku dražších SSD.

MMF24

Kingston NV3

Kingston NV3

Autor: Kingston

Kingston přímo nesdělil datum, kdy se moduly začnou prodávat, a v tuzemských e-shopech ještě nejsou. Cenově by asi opět mohly být posazené na samém spodku nabídky jako nyní moduly NV2, nicméně je asi možné, že zpočátku budou NV3 mít cenu o něco vyšší a na úroveň starších modulů NV2 se dostanou až po nějakém čase, jak už to prakticky u všech SSD bývá.

Zdroje: Kingston, ComputerBase, TechPowerUp