Hlavní navigace

Nová nejvýkonnější CPU Intelu se jmenují Xeon Platinum. Objevily se parametry a testy

15. 3. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

V poslední době na sebe bezmála všechnu pozornost ve světě procesorů strhlo AMD s (Ry)Zenem, přičemž po desktopu se chystá tuto novou architekturu přinést i do serverů. Ovšem také u Intelu se teď chystají novinky a možná je na čase přenést pohled pro změnu na jeho budoucí počiny. Intel na léto chystá příchod highendových procesorů Skylake-X (údajně by v nich dokonce mohl přinést dvanáctijádro, pokud se drby potvrdí). Hodně zajímavá by ale měla být verze těchto procesorů pro servery. Na web nyní unikly nějaké parametry těchto CPU, dávající určitou představu, jak zásadní nová generace Xeonů E5 bude. Zdá se, že Intel s novou platformou změní názvosloví a procesory ponesou označení založená na drahých kovech. Již dříve se objevily zmínky o „Xeonech Gold“ a nyní se objevily také procesory „Xeon Platinum“. Byly nalezeny v databázi benchmarku SiSoft Sandra, která také vyjevuje některé jejich parametry. Modely s označením Platinum budou zřejmě tvořit vyšší či nejvyšší třídu serverových CPU, jelikož uniklé modely mají 28 jader.

Turbo 3,8 GHz i u 28jádra

V Sandře se objevily dva čipy. Výkonnější z obou nese zřejmě označení Xeon Platinum 8180. Report pro toto CPU (respektive jejich pár v dvousocketovém serveru SuperMicro X11DPT-PS) pochází z 10. března, je tedy zcela čerstvý. Systém má dokonce v databázi výsledků multimediálního benchmarku Sandry momentálně celkové první místo. Xeon Platinum 8180 má 28 jader (což je původně uváděné maximum pro serverové čipy Skylake před tím, než se objevilo tvrzení, že budou existovat i 32jádra), a skrze HT jeden zpracovává 56 vláken.

Xeon Platinum 8180 v databázi benchmarku Sandra Xeon Platinum 8180 v databázi benchmarku Sandra

Xeon Platinum 8180 by měl mít docela vysoké turbo, umožňující na mnohajádrové CPU slušný jednovláknový výkon. Jeho maximální takt v turbu je zřejmě 3,8 GHz, což je podstatně víc než u aktuálních serverových Broadwellů. Dnešní top model Xeon E7-8894 v4 s 24 jádry má maximální turbo jen 3,4 GHz. Základní frekvence by snad podle Sandry mohla být 2,5 GHz. Vzhledem k vysokému počtu jader je dost vysoko, nebylo asi překvapivé, kdyby byl základ tohoto CPU jen někde na úrovni 2,0–2,3 GHz.

Kromě tohoto modelu se objevilo ještě jedno osmadvacetijádro (a opět s 56 vlákny): Xeon Platinum 8176. V tomto případě máme výsledek pro test „Processor Arithmetic“, kde dvousocketový systém skončil jedenáctý. I pro toto CPU Sandra hlásí maximální takt 3,8 GHz, což by zřejmě opět bylo turbo. V takovém případě by tedy snad i tento nižší model měl stejně vysoký maximální boost jako model vyšší. Patrně má ale nižší základní frekvenci: Sandra uvádí 2,1 GHz. Je ale možné, že skutečný takt během testu byl podstatně výš, záznam uvádí údajnou průměrnou frekvenci 2,95 GHz.

KL24

Xeon Platinum 8176 v databázi benchmarku Sandra Xeon Platinum 8176 v databázi benchmarku Sandra

Oba tyto Xeony Platinum potvrzují, že Intel přepracoval hierarchii pamětí cache, jak jsme již psali zde. Dle databáze Sandry tato CPU budou mít L2 ve velikosti 1 MB místo 256 KB, což byla kapacita používaná od Nehalemu všemi architekturami Intelu, ponecháme-li stranou Atomy. L3 cache je ale zmenšena o podobný díl, takže sdílené mezipaměti budou mít procesory na rozdíl od té privátní méně. Její kapacitu Sandra uvádí jako 38,5 MB, což dělá 1,375 MB na jedno jádro.

Pokud se Intelu spolu se zvýšením počtu jader povedlo zlepšit i takty, mohly by tyto serverové varianty Skylake nabízet hodně vysoký výkon. Nabídnou totiž vyšší IPC než Broadwell a díky L2 cache patrně i než běžné Skylake – a navíc ještě 512bitové instrukce AVX-512 a šestikanálový řadič pamětí DDR4 (se socketem LGA 3647). Jak „zenové“ Opterony, tak zuby vystrkující a o slovo se hlásící čipy ARM tak možná po vydání serverového Skylake někdy v létě budou mít o dost tužší konkurenci, než se čekalo.

Byl pro vás článek přínosný?